De Domme Gans

De Domme Gans Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Bouw door Willem Vos 1977/1978, naar tekening van de botter "Vrouwe Cornelia" 1896, uit het boek "Ronde en Platbodemjach­ten" van Mr.Dr. T. Huitema. Gereed 1978 het schip heeft nog als lokkertje gediend voor de Hiswa, hierna faillisement Willem Vos, de heer Stofberg senior heeft toen uit het faillisement het schip gekocht voor zijn vriend E. Tarr (VS). De heer Tarr heeft het schip laten voorzien van een kajuit (teak) en motor (samofa) en van binnen en buiten laten betim­meren door de fa. Stofberg.

Hierna volgen enige jaren van verblijf van het schip in en rondom de Middellandse Zee en Frankrijk, na terugkeer verschijnt het schip in de Amsterdamse grachten, waar de heer Tarr met zijn vriendin erop woont. De heer Tarr krijgt een infarct en doet het schip over aan zijn vriend de heer B. Krogh (VS), deze laat het schip liggen bij de werf van Cees Droste in Hoorn en heeft er nog éénmaal mee gevaren.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1395 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Botter

Bouw

Bouwjaar:1977 Ontwerper:Naar tek. van botter Vrouwe Cornelia
Werf:W. Vos Werf plaats:St. Jacobiparochie
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:13,50 m Breedte berghout:4,30 m
Diepgang:1,00 m Masthoogte water:13,00 m
Oppervlakte grootzeil:39,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:38,50 m2 Oppervlakte kluiver:23,50 m2
Oppervlakte totaal:101,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1977 – 1978 Willem Vos, St. Jacobiparochi ( Constanter)
1978 – onbekend E. Tarr ( Trotse Pauw)
onbekend – 1997 B. Krogh ( Trotse Pauw)
1997 – 2001 D.L. Glasz en C.S. van Beetz, Arnhem ( De Domme Gans)

Geschiedenis

1978

1978

1978: Van Boom tot Botter - documentaire NCRV

Van boom tot Botter

Van boom tot Botter

1996

1996

1996: Foto's

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht