De Gretige Henriëtte

De Gretige Henriëtte Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Eigenschappen

Plaquette nummer:1889 Zeil nummer: TA2
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1932 Ontwerper:
Werf: Werf plaats:Grouw
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:IJzer/staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:14,04 m Breedte berghout:3,86 m
Diepgang:0,62 m Masthoogte water:17,25 m
Oppervlakte grootzeil:71,54 m2 Oppervlakte fok:38,44 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:109,98 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – 2000 Fam. Kuyt ( De Gretige Henriëtte)
2000 – 2004 K.J. Jongejans, Westzaan ( De Gretige Henriëtte)
2004 – onbekend H. Bakker, Westzaan ( De Gretige Henriëtte)

Geschiedenis

2013

2013

2013: Amerikanen varen met 'De Gretige Henriëtte' in Frankrijk

Een Nederlandse familie (Van Dieten?) is tussen 2008 en 2013 op reis geweest met hun motortjalk 'Artemis' in Frankrijk en vermelden in 2013 in hun blog het volgende:

Koude nacht, stevige N wind en zonnig. Dus ideaal voor Sanne om de wasmachine weer uren te laten maken, zodat in de namiddag de lakens weer fris op de bedden kunnen. Eind van de middag zien we plotseling de “Gretige Henriëtte” aan komen varen en aanleggen aan de overkant. Maar kennelijk een nieuwe eigenaar. Wij nieuwsgierig erheen: inderdaad. Pete en Sally hebben hun prachtige tjalk (moeten) verkopen, medical problems. De nieuwe eigenaar stelt zich voor als ‘Bill Post’, inderdaad, voorouders afkomstig uit Urk. Heeft nog een jaartje bij Baan gewerkt.
Ook aan hem uitgelegd hoe gretig Henriette was. Maar heel jammer, het schip is er behoorlijk op achter uit gegaan, overal komt roest onder het berghout vandaan. Een van de bekende zwakke plekken bij dit soort boten, vooral wanneer ze van staal en niet van ijzer zijn (zoals de onze).

De "Gretige Henriette"; hoe leg je een Amerikaan uit welke interpretatie aan deze naam gegeven moet worden?
De "Gretige Henriette"; hoe leg je een Amerikaan uit welke interpretatie aan deze naam gegeven moet worden?

2015

25 september 2015

25 september 2015: Reactie van Jan Kooijman

Afgelopen vaarvakantie in Canal Di Midi de tjalk 'De Gretige Henriëtte' gezien met stamboeknummer:1889. Huidige eigenaar komt uit Callifornie USA. De tjalk is goed onderhouden.Ik ben er aan boord geweest. Ze wordt gebruikt als motorschip, ik begreep dat de mast en giek in mindere staat verkeren. Het schip is in Amerikaanse handen. Eigenaren willen er over twee jaar mee naar Friesland, daar liggen hun roots.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht