De Groene Haring

De Groene Haring Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Ook bij Aldert Been in Aalsmeer zijn Schokkers gebouwd. Deze schokker heeft geen stalen maar een teakhouten kajuit. Het ontwerp van dit schip is van de bekende scheepsarchitect Ir. J.K. Gipon, die, vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw, een groot aantal moderne stalen ronde en platbodemjachten heeft ontworpen. Het door Gipon getekende kleine schokkerjacht is een aantrekkelijk en handzaam vaartuig. Het zeilplan laat zien dat de mast flink achterlijk staat, wat een hoog en smal grootzeil oplevert en een grote voordriehoek. De botterfok van ruim 16 m2 zal er hard aan trekken. Gipon heeft twee versies getekend: één met een knikspant en één met zijden met gebogen lijnen.

Het Sckokkerjacht 'De Groene Haring' is in 1976 te water gelaten. Ze heeft in dat jaar ook op de Hiswa gestaan. Wie de opdrachtgever was en onder welke naam het schip te water is gelaten weten we (nog) niet.

Tekening Schokkerjacht 9.30m van J.K. Gipon
Tekening Schokkerjacht 9.30m van J.K. Gipon

Eigenschappen

Plaquette nummer:973 Zeil nummer: VC331
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Schokker

Bouw

Bouwjaar:1976 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Ald. Been Werf plaats:Aalsmeer
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Teakhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,30 m Breedte berghout:3,30 m
Diepgang:0,65 m Masthoogte water:11,00 m
Oppervlakte grootzeil:25,25 m2 Oppervlakte fok:11,22 m2
Oppervlakte botterfok:17,50 m2 Oppervlakte kluiver:10,40 m2
Oppervlakte totaal:64,37 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1979 – onbekend A.J. Hoogvliet, Puttershoek ( Wieger)
2006 – 2012-06-10 P. Knook, Amsterdam ( De Groene Haring)
2003 – 2006 R.H.G. van Neerbos, Vlaardingen ( De Groene Haring)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht