De Jonge Jacobus

De Jonge Jacobus Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Eigenschappen

Plaquette nummer:899 Zeil nummer: GC106
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Grundel

Bouw

Bouwjaar:1974 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Gebr. De Vries, De Vlijt en Westeinder Werf plaats:Aalsmeer
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,50 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend J.E. Roering, Amstelveen ( De Jonge Jacobus)

Geschiedenis

2013

2013

2013: De relatie tussen G.K. Gipon en de werf van De Vries in Aalsmeer

Op de website www.scheepswerfdevlijt.nl van Huib en Harald de Vries vinden wij naast de geschiedenis van de werven van De Vries in Aalsmeer het volgende:

Gipon
J.K. (Jaap) Gipon, 1910 – 1999, was een schoonzoon van zeilmaker en jachtontwerper  H. (Hein) Kersken uit Amsterdam, later gevestigd in Kudelstaart. Kersken was een zeer goede bekende relatie van de gebroeders H. en J. de Vries van scheepswerf “De Vlijt”. Van jongs af zeilde Gipon veel en bovendien tekende hij goed. Na de Zeevaartschool bleek er geen werk bij de koopvaardij vanwege de economische crisis omstreeks 1930. Daardoor kwam hij terecht bij de politie in Rotterdam. Maar hij bleef vooral belangstelling koesteren voor de oude scheepstypen, hij mat ze na en maakte daar tekeningen van. Kort na de tweede wereldoorlog nam de belangstelling voor de ronde en platbodemschepen steeds meer toe.  Mr. Dr. T. Huitema publiceerde zijn standaardboek “Ronde en Platbodemjachten”, dat dikwijls werd herdrukt.

C.J.W. de Vries
Zo heeft Jaap Gipon op enig moment, waarschijnlijk tussen 1950 en 1960, kennis gemaakt met een door de scheepsbouwer C.J.W. (Han) de Vries (1868 – 1947) uit Aalsmeer ontworpen en gebouwde grundel die “Carpe Diem” heette.  Op schaal 1:20 tekende Gipon deze grundel na, misschien in opdracht van T. Huitema, want de tekening kwam in het bezit van het Stamboek van Ronde en Platbodemjachten. Huitema gebruikte de tekening ook daadwerkelijk in zijn boek. Later is de originele tekening in de collectie van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek opgenomen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht