De Poffert

De Poffert Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De romp is gebouwd in 1896 op scheepswerf De Poffert in het gelijknamige gehucht aan het Hoendiep onder Hoogkerk (Groningen). 
Dit type roefschip werd destijds veel gebruikt op de Groninger en Drentse kanalen door varende marskramers, circussen, etc. De originele naam van het schip was “Antje”. Eigenaar was  F. Hes uit Oostum een gehucht bij Ezinge (Gr.). In 1976 heeft de heer H.W. Kaufmann uit Maasdam het schip gekocht en laten ombouwen tot zeiljacht bij de werf “De Nieuwe Kielkade” te Bolsward. De mast werd daarbij verlengd en het schip kreeg een wat sportiever tuigage. Tevens is de Perkins dieselmotor ingebouwd en is de romp van een schroefasgang voorzien. Een uitgebreide kajuit en kuip zijn aangebracht uitgevoerd in staal en teak en met een eikenhouten binnenbetimmering.
In 1978 is het schip in eigendom overgegaan naar de zoon F.B. Kaufmann, destijds woonachtig te Almelo, later als huisarts gevestigd te Drachten. Deze heeft het schip in 1992 verkocht aan de heer J.A.M. Reus uit Hoorn, die het schip tot 2000 heeft gevaren vanuit Koudum (de Kuilaart). Het schip is toen bij het kadaster geregistreerd onder nummer 11092 BA 1992. In 2000 is het schip in eigendom overgegaan naar J.C.B. Robers te Apeldoorn.

Foto RTVNoord
Foto RTVNoord

Werf "De Poffert"

Bij De Poffert lag in de gemeente Leek, op de hoek van het Hoendiep en de Gave een oude scheepswerf. Deze werd in 1884 gesticht als scheepswerf De Spitse Horn (of Spitskörn) door scheepsbouwer Jacob Jans Mulder. In 1888 nam Kornalis Hortsing de werf over. In 1914 werd er aan de zuidzijde van het Hoendiep, destijds gemeente Hoogkerk, nu Groningen, een hout- en scheepswerf gebouwd. Eltje Apol, broer van de scheepsbouwer Arend Apol uit Wirdum, begon er een krenghelling en handelde in rondhout. Na de Tweede Wereldoorlog werden er ook pramen omgebouwd tot woonarken. Het houtbedrijf Apol verhuisde naar Roden en in 1962 werd het werfperceel met omliggend weideland verkocht aan Anne Jan Venema, veehouder en zoon van een bakker op de Poffert. In de daaropvolgende jaren raakten de gebouwen ernstig in verval. In 1999 kocht Pieter Ido Wijma het werfterrein om er een scheepsreparatie- en scheepstimmerbedrijf te beginnen. Langzaamaan worden de gebouwen weer hersteld. De werf is alleen bereikbaar per veerpont. Er staat ook een oude smederij.

Bron Wikipedia

Eigenschappen

Plaquette nummer:1057 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1896 Ontwerper:
Werf:De Poffert Werf plaats:Hoogkerk
Motor:Inbouw Motor type:Perkins diesel, 48 pk
Materiaal romp:IJzer Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:11,50 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,75 m Masthoogte water:12,50 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:59,50 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1896 – onbekend F. Hes, Oostum (bij Ezinge (Gr)) ( Antje)
1976 – 1978 H.W. Kaufman, Maasdam ( De Poffert)
1978 – 1992 F.B. Kaufmann, Almelo ( De Poffert)
1992 – 2000 J.A.M. Reus, Hoorn ( De Poffert)
2000 – onbekend J.C.B. Robers ( De Poffert)

Geschiedenis

1906

30 januari 1906

30 januari 1906: Liggers Scheepsmetingsdienst: Details over het schip Antje Meetnummer: G892N

2001

1 september 2001

1 september 2001: Nieuwsblad van het Noorden: Met het veerpontje naar het paradijs


 


 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht