De Vrouwe Mechteld

De Vrouwe Mechteld Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De "Vrouwe Mechteld" is een 9.00m Zeeschouw en in 1970 gebouwd op de werf van Bouwe Westerdijk te Eernewoude. De opdrachtgever was G.N. Roepel uit Haren (Gn).

Eigenschappen

Plaquette nummer:839 Zeil nummer: ZC166
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1970 Ontwerper:B. Westerdijk
Werf:Fa. B. Westerdijk & zn Werf plaats:Eernewoude
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:3,40 m
Diepgang:0,70 m Masthoogte water:11,50 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1970 – 1982 G.N. Roepel, Haren (Gr) ( Vrouwe Mechteld)

Geschiedenis

2014

2014

2014: Uit het fotoalbum van opdrachtgever Gerard Roepel

Gerard Roepel vertelt: "Wat betreft de ligplaatsen, het schip heeft geruime tijd juist voordat ze verkocht werd in Dokkumer Nieuwe Zijlen gelegen. Vrijdags gingen we aan boord en voeren naar Lauwersoog en zaterdag de eerste schut naar buiten, waar het wad bevaren werd. Voordien lag de 'Vrouwe Mechteld' in de jachthaven van de Braassemermeer en daarvoor in de haven bij Marx in Oude Wetering. We zeilden elk jaar wel een paar wedstrijden mee.
Het schip is gedoopt als 'De Vrouwe Mechteld". De Nederlandse geschiedenis vertelt dat Mechteld nog ouder is dan Machteld, we zijn daar trots op, ook mijn vrouw en dochter hebben Mechteld in hun naam. Wij hebben enorm genoten van dit schip en zelfs op de Kaag de vergulde mastwortel gewonnen. Heb toen op verzoek aan de Westerdijkers verteld, hoe je zo'n schuit kunt trimmen en er wedstrijden mee kunt winnen, wat grote verwondering wekte op de werf.
Mij verbaasde het dat bij de start een ieder de kluiver erop had staan. Wij hadden bij de start (hoog a/d wind) de stormfok op de kluiverboom. Daar had ik zwarte ringen op geverfd om de plek van de transporteur aan te geven, bij verschillende windsterkten. Daarover is ook geschreven in de Spiegel. Zodra het wat ruimer werd, kwam de kluiver in plaats van de stormfok, wel veel werk, maar zeil je wedstrijd voor."

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht