Donger

Donger Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Er zijn drie visserman zeeschouwen gebouwd volgens een tekening van Bekebrede. De 'Donger' is de eerst gebouwde schouw, gebouwd door Jan van der Weide in Stroobos in 1978. De originele bouwtekeningen zijn in het bezit van de huidige eigenaar. In 2007 is er een nieuwe, iets langere mast geplaatst en is er een nieuw tuig gemaakt door Jan de Boer uit Akkrum. De naam ‘Donger’ is afgeleid van het riviertje de Donger (bij Stroobos), waar het schip werd gebouwd. Het riviertje bestaat niet meer, maar iedereen kent de Dongeradeel.

Jachtwerf J. van der Weide in Stroobos

Jan van der Weide begon in 1973 begon hij zijn eigen scheepswerf in Nederland, waar hij in eerste instantie kleinere zeilboten bouwde, naast het onderhoudswerk. Later bouwde hij met zijn medewerkers Grundels, Zeeschouwen en Noordkapers, ontworpen door Martin Bekebrede. Verdere de bekende Skoits ontworpen door Henk Lunstroo Jr. In de 90-jaren van vorige eeuw is hij verhuisd naar Hongarije, waar hij een nieuwe werf heeft gesticht.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2151 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1978 Ontwerper:M.H. Bekebrede
Werf:J. van der Weide Werf plaats:Stroobos
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:Kielbalk

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:3,50 m
Diepgang:0,75 m Masthoogte water:11,50 m
Oppervlakte grootzeil:25,00 m2 Oppervlakte fok:18,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:10,00 m2
Oppervlakte totaal:53,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1978 – 1998 E. Elzinga, Damwoude ( Donger)
1998 – 2003 M.J. Buiskool, Eelde ( Donger)
2003 – 2018 P.J.M. Konings, Doorn ( Donger)
2018 – (Eigenaar, nu geen relatie met het Stamboek) J.W. Scharloo, Doesburg ( Donger)

Geschiedenis

2015

2015

2015: Fotoalbum Zeeschouw 'Donger'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht