Gouwken

Gouwken Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Sinds 1898 is de werf eigendom van de familie Brandsma die ondanks de algemene overgang naar de ijzer en staalbouw vasthield aan de bouw en reparatie van houten bedrijfsvaartuigen. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het accent langzaam verlegd van beroepsvaartuig naar pleziervaartuig. Dit waren over het algemeen kleine zeilschouwtjes, sloepen en kajuitzeiljachtjes maar daarnaast ook zo af en toe een motorbootje. Ook diverse traditionele Nederlandse ronde en platbodemjachten zoals het Friese jacht, de Staverse jol en de Vollenhovense bol liepen op de Brandsma werf van stapel.

Informatie van oud-eigenaar F.J.G.M. Verkaaik uit Gouda s

Ik kocht deze in 1967 nieuwgebouwde schouw bij Brandsma op de werf onder een dekkleed, stijf bevroren en bedekt met een dikke laag ijzel in de winter van 1968/69. De maat was 5.25 m. Breedte zal zo'n 1.80 m. geweest zijn. De schouw was voorzien van een vast voordek van smalle eiken delen met luik voor de mast met contragewicht. Ik verkocht deze schouw in 1971 aan Mark van der Grinten te Amersfoort en heb 'm nooit terug gezien.

Eigenschappen

Plaquette nummer:603 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1967 Ontwerper:M. Brandsma
Werf:Jachtwerf Brandsma Werf plaats:Rohel
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,25 m Breedte berghout:1,80 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1967 – 1971 F.J.G.M. Verkaaik, Gouda ( Gouwken)
1971 – onbekend G.J. van der Grinten, Amersfoort ( Brit)
onbekend – onbekend H.A.W. de Groot, Apeldoorn ( Gouwken)
onbekend – onbekend P.B.S. Kat, Beekbergen ( Gouwken)
1976 – onbekend J. Hettinga, Heeg ( Gouwken)
onbekend – onbekend P. Poepjes ( Gouwken)

Geschiedenis

2014

23 april 2014

23 april 2014: Bericht van eigenaar P. Poepjes

Ik kan u mededelen dat de "Gouwken" nog steeds in de vaart is. Afgelopen winter is de schouw helemaal gerestaureerd.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht