Heksenketel

Heksenketel

Op 9 februari 1957 begon het avontuur van lege Blom als hellingbaas. De officiële overdracht van de helling met alles wat er bij hoorde was meer dan een jaar later. De overstap van visserman naar hellingbaas was voor Blom niet groot. Hij begon met werkzaamheden aan allerlei typen schepen. Het ging hem goed af. Toen koningin Beatrix bij haar achttiende verjaardag in 1957 een luxe Lemsteraak kreeg, kwam bij lege Blom een oud idee tot ontwikkeling, vertelt Dirk Blom (1943). Fear, wist wat mooi was, wat goed wilde zeilen, kende die mooie houten aak van Eeltsjebaes en kwam met een eigen ontwerp.

De 11.20 meter aak 'Heksenketel' is in 1974 als roefaak 'Elsemoer' van stapel gelopen met als opdrachtgever R. van Yperen uit Rotterdam. De 11.20 m Blom-aak van nu wijkt onder water niet af van het model van dertig jaar geleden. Het enige dat Dirk Blom sr. deed toen hij de maten van het schip in de computer invoerde was de zeeglijn aanpassen, die was wat erg overdreven en kon mooier. Aanpassen op de uitslagvloer was toendertijd te tijdrovend en kostbaar geweest.

Eigenschappen

Plaquette nummer:880 Zeil nummer: VB85
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:1974 Ontwerper:I. Blom
Werf:I. Blom & zn Werf plaats:Hindeloopen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:11,14 m Breedte berghout:3,59 m
Diepgang:0,70 m Masthoogte water:13,50 m
Oppervlakte grootzeil:45,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:39,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:84,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1974 – 1987 R. van Yperen, Rotterdam ( Elsemoer)
onbekend – onbekend C. Kwast
2010 – Nu (laatst bekend) T. Hopman, Bunschoten ( Heksenketel)

Geschiedenis

2008

mei 2008

mei 2008: Spiegel der Zeilvaart: 34 jaar oude Heksenketel nog steeds in topconditie

Bemanningslid Jan Hopman, geen familie van de eigenaar van de Heksenketel, vertelt hoe het mogelijk is dat schipper Teunis Hopman met zijn bemanning al drie keer Nederlandse kampioen in de VB-klasse is geworden met een 11.20m Blom-aak die al 34 jaar oud is. Het is een verhaal over een zeer fanatieke schipper en zijn beman¬ning voor wie niets te dol is. Het komt vooral aan op trainen, perfecte zeilen en zwaarden, en nog eens trainen, elke week opnieuw! De 11.20 m Blom-aak van nu wijkt onder water niet af van het model van dertig jaar geleden. Het enige dat Dirk Blom sr. deed toen hij de maten van het schip in de computer invoerde was de zeeglijn aanpassen, die was wat erg overdreven en kon mooier. Aanpassen op de uitslagvloer was toendertijd te tijdrovend en kostbaar geweest.
In 1974 werd de aak gebouwd voor ir. R. van Yperen uit Rotterdam. In 1985 werd het schip verkocht aan C. Kwast. In dat jaar werden de rondhouten vervangen en werden de dekken van teakhout voorzien. In 1987 werd de aak al weer doorverkocht aan Teunis Hopman, die er tot op heden mee zeilt.
Er werd al vanaf het begin heel fanatiek meegezeild. Dat bleek wel toen in 2002 een tweede renovatie nodig was. De 'Heksenketel' lag toen letterlijk en figuurlijk voor Pampus. Vanaf hier laat ik Jan Hopman aan het woord: "Onze boot kreeg geen ruimte tijdens een wedstrijd om Pampus en er was dus maar één mogelijkheid en dat was over het onderwater staande dijkje rond Pampus uit te wijken. Het dijkje lag te ondiep en daardoor moest het vlak gedeeltelijk vervangen worden. Dit hield ook in dat het beton, dat er van origine in zat verwijderd moest worden en om daar bij te komen moest het gehele interieur gesloopt worden."

Lees het hele verkaal van de 'Heksenketel' in de Spiegel van mei 2008

pdf SdZ Mei 2008 nr04 - 34 jaar oude Heksenketel nog steeds in topconditie

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht