Hendrickje Stoffels

Hendrickje Stoffels

In 1985 kwam Jan Koekebakker als accountant van Rotterdam naar het Friese Heeg waar hij een in plat- en rondbodems gespecialiseerd bedrijf overnam: Heech by de Mar. Rond 2010 hebben zijn beide zoons het bedrijf weer van hem overgenomen. Met een grote vloot van ronde en platbodemjachten in de verhuur en daarnaast diverse in bemiddeling. De vloot bestaat uit diverse types waaronder Grundels, Staverse jollen, Zeeuwse schouwen, Vollenhovense bollen en Lemsteraken.

De Lemsteraak 'Hendrickje Stoffels' is een 13.00m ontwerp en gebouwd door Heech by de Mar. Het ontwerp is van Hoek Design. Heech by de Mar heeft de exclusieve rechten gekocht om drie Lemsteraken in lengtes van 9,50 m, 11,00 m en 13,00 m te mogen bouwen. Jan Visser Yachtdesign uit Heeg maakte de plaatuitslagen en bij Blom in Hindeloopen zijn de platen heel secuur op maat gesneden. Het casco is gebouwd door Dirk Kloos in Leiden. In de eigen loods is het schip vervolgens afgebouwd. De 'Hendrickje Stoffels' maakt nog steeds onderdeel uit van de verhuurvloot.

Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:2230 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:Hoek Design
Werf:D. Kloos casco / Heech by de Mar BV afbouw Werf plaats:Leiden / Heeg
Motor:Inbouw Motor type:Yanmar 4 cil. diesel 110 Pk
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:13,00 m Breedte berghout:4,50 m
Diepgang:0,90 m Masthoogte water:17,50 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1994 – Nu (laatst bekend) Heech by de Mar B.V., Heeg ( Hendrickje Stoffels)

Geschiedenis

1994

mei 1994

mei 1994: Spiegel der Zeilvaart 1994 mei nummer 5 - 'Hendrickje Stoffels'

Bij het begin van het vaarseizoen 1994 werd een nieuwe 13 meter Lemsteraak naar ontwerp van Hoek Design in Heeg gedoopt door de burgemeester. Het is het grootste en tevens fraaiste schip van de verhuurvloot van Heech by de Mar. Dirk Kloos Scheepsbouw uit Leiden bouwde het casco dat met het oog op de verhuur speciaal werd versterkt in het voorschip. De huidplaten aldaar zijn maar liefst 8 mm dik en behalve extra spanten is er ook een waterdicht aanvaringsschot ingelast. Jan Koekebakker, eigenaar van Heech by de Maf, was erg tevreden over het strakke en goed afgewerkte casco. Op de eigen werf in Heeg werd het schilder-, timmerwerk, motorinbouw- en tuigen uitgevoerd, zoals dat ook met de andere schepen van de vloot gebeurde. Tijdens de afbouw waren we in de gelegenheid overal in en onder te kijken. Het viel op dat alles zeer degelijk en met het oog op zo min mogelijk storingen was afgewerkt. Na zoveel jaren ervaring in de verhuur weet je precies waar de problemen liggen, aldus Koekebakker. Met het oog op de komende milieu-eisen zijn ook al vuilwatertanks ingebouwd. Op de uitrusting is werkelijk niets bespaard en op onze vraag of zo'n luxe jacht wel rendabel te maken is, glimlacht Koekebakker en merkt op dat hij voor het vlaggeschip van zijn vloot veel over had.

pdf SdZ 1994 mei nr05 - 'Hendrickje Stoffels'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht