HN1

HN1 Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De Hoornse schouw 'HN1' is gebouwd in 1916 op de werf van Heyman te Enkhuizen. De kosten voor het scheepje met een lengte van 8,5 meter, bedroegen fl 1000, -. Er zijn vier schouwen gemaakt van die lengte rond diezelfde tijd. In 1931 werd er een hulpmotor ingebouwd, een 6 pk bolinder benzinemotor. Voor de oorlog is de schouw naar Friesland verkocht en heeft daar verschillende eigenaren gehad. De laatste eigenaar was de visser Jan-Yekes Visser uit Laaxum, vissend onder nummer HL5. Hij heeft het schip verkocht in 1970 aan de familie Maters en is vervolgens in de recreatie terecht gekomen.

De Hoornse schouw

Zeeschouwen zijn op veel plaatsen gebouwd. Dat gebeurde ook al in de tijd van de visserij. De houten botters en andere scheepstypes werden vervangen door schouwen, handzamer en goedkoper. Volgens overlevering heeft de regering Colijn voor de tweede wereldoorlog in de crisisjaren de vissers op en aan het IJsselmeer steun verleend. In een aantal visserijhavens aan de Westfriese kust werden de bestaande schepen door schouwen vervangen. Zo spreekt men bijvoorbeeld over de Hoornse schouw. De aanduiding heeft niets met het type te maken, maar met het feit dat deze schouw op een bepaald moment een alles overheersende rol ging spelen in de Hoornse vissersvloot. Overigens zijn deze schouwen nooit in Hoorn zelf gebouwd. Ze werden bijvoorbeeld in Monnickendam, Enkhuizen, maar ook door Amels in Makkum gebouwd. Rond de tweede wereldoorlog telde de Hoornse vloot zo'n 17 Zeeschouwen.

Hoorn: schouwen aan de Veermanskade ca. 1950
Hoorn: schouwen aan de Veermanskade ca. 1950
Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:204 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1916 Ontwerper:
Werf:Heyman & zn Werf plaats:Enkhuizen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:IJzer Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,50 m Breedte berghout:3,20 m
Diepgang:0,75 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend Klaas Blokker (visserij), Hoorn ( HN1)
onbekend – 1970 Jan-Yekes Visser, Laaxum ( HL5)
1970 – onbekend Fam. Maters
onbekend – onbekend J. Bakker, Hoorn ( Ondine)
onbekend – onbekend ( Vrouwe José)
1996 – 1999 F.W. Koenen, Den Helder ( HN1)
1999 – 2001 L.P. Borghuis, Zaandam ( HN1)
2001 – 2005 F. & N. Ratelband-Haas, Muiden ( HN1)
2005 – onbekend Stichting De Hoornse Schouw ( HN1)

Geschiedenis

1987

6 augustus 1987

6 augustus 1987: Geschiedenis Zeeschouw 'HN1' door K. Blokker

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht