Horus

Horus

Vroeger was er in Huizen een oude botterwerf van Janus Kok. Toen er in de jaren vijftig van hout op staal werd overgeschakeld, kwam er vraag naar nieuwbouw van stalen schouwen. Zoon Jan tekende in 1959 een negen meter schouw schouw en een dag na een advertentie in een watersportblad waren er al twee stuks verkocht. Tussen 1960 en '70 werden maar liefst zestig schouwen gebouwd. Ze waren leverbaar in lengtes van acht, negen en tien meter. Kok-schouwen waren snel, dat bleek vooral in wedstrijden. Volgens Kok kwam dat ook omdat ze heel goede zwaarden maakten en de zwaardklampen heel nauwkeurig uitlijnden. Na een brand op de werf in 1967 liep het af met de nieuwbouw. Bovendien was er een grote concurrentie in het nieuwbouwen van schouwen.

Toch bleef er vraag naar Kok-schouwen en de heer Mulder kreeg de rechten van Kok om de schouwen naar zijn ontwerp te mogen bouwen. In zijn bedrijf in Weesp werden nog een stuk of acht schepen gebouwd en toen werd de productie, noodgedwongen, stopgezet. Het was enkele jaren stil rond de nieuwbouw tot er eind 1992 weer een advertentie in de Spiegel der Zeilvaart stond van een nieuwe werf in Lelystad met de naam Kok Zeeschouw! Aan de Vaartweg 58E op het Industrieterrein „Noordersluis" is een nieuwe loods gebouwd, waar snel en efficiënt casco's kunnen worden gebouwd. 

De Zeeschouw 'Horus' is als één van de eerste in 1992 gebouwd. Onder welke naam en wie de opdrachtgever was weten we (nog) niet.

De 'Horus in de haven van Spiekeroog 2016
De 'Horus in de haven van Spiekeroog 2016

Eigenschappen

Plaquette nummer:1653 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1992 Ontwerper:J. Kok
Werf:Mulder Werf plaats:Lelystad
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:Kielbalk

Afmetingen

Lengte stevens:10,30 m Breedte berghout:3,56 m
Diepgang:0,85 m Masthoogte water:10,50 m
Oppervlakte grootzeil:55,00 m2 Oppervlakte fok:22,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:12,00 m2
Oppervlakte totaal:89,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1992 – 2006 J. Heyer, Archen ( Leeuwendeiner)
2006 – Nu (laatst bekend) B. Meijdam, Feerwerd ( Horus)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht