Jan Haring

Jan Haring Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Eigenschappen

Plaquette nummer:231 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Blazer

Bouw

Bouwjaar:1952 Ontwerper:
Werf:De Onderneming Werf plaats:Landsmeer
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:10,90 m Breedte berghout:4,20 m
Diepgang:0,90 m Masthoogte water:13,30 m
Oppervlakte grootzeil:32,00 m2 Oppervlakte fok:16,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:12,00 m2
Oppervlakte totaal:60,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1960 – 1963 R. Seijdenzaal , Utrecht ( Jan Haring)
1963 – 1977 J. van Kuilenburg , St. Annaland ( Jan Haring)
onbekend – 1997 ( Elisabeth)
1997 – 2015 T.A. Stegeman, Lelystad ( Jan Haring)

Geschiedenis

1966

1966

1966: Waterkampioen februari 1966 Nummer 1167

De Hengst  'Jan Haring' van J. van Kuilenburg op de Zeeuwse wateren
De Hengst 'Jan Haring' van J. van Kuilenburg op de Zeeuwse wateren

1968

4 december 1968

4 december 1968: Scheepsmeetbrief

1975

1975

1975: De 'Jan Haring' in het Watersportblad "Watersport"

Jan van Kuilenburg

Zeeland werd 15 jaar geleden ontdekt, door Jan van Kuilenburg, toen midden dertig jaar. Hij was niet alléén op die ontdekkingsreis, maar werd vergezeld door zijn platbodemjacht 'Jan Haring' een fraai specimen van Terschellinger Blazertype. 
In 1966 trok Rotterdammer Jan Kuilenburg zich terug uit zaken, vestigde zijn Vaarschool Zeeland in het Thoolse St. Annaland en begon zich tevens te realiseren dat zijn ruime Zeeuwse zeilervaringen wel eens goed konden komen van andere watersporters.
In en rond St. Annaland is de 'Jan Haring' allang een begrip. De vorm is specifiek voor de Blazers van het kleinere type. Speciaal in Terschelling bouwde men een type platbodem dat sterk identiek was aan de 'Jan Haring'. De Blazers werden vooral gebruikt voor het vissen in de woelige zeegaten tussen de Waddeneilanden. In 1952 gleed de Jan Haring van de helling op de werf „De Onderneming" te Landsmeer. Een casco, geklonken van 6 mm staalplaat, met boeisel en opbouw van 5 mm. Het schip met over de stevens gemeten 10.90 meter bij een breedte van 4.25 meter en een diepgang van 1 meter. De waterverplaatsing bedraagt 22 ton. Met alle zeilen bij voert de 'Jan Haring' liefst 86 m2 textiel. De hulpmotor, een Perkins diesel, levert 36 din pk op de schroef. Aan boord ondervindt men zowel de genoegens van het moderne comfort als de authentieke atmosfeer van het vroegere ruige vissersleven. Voor de historisch geinteresseerden onder u: Jan Haring was een jonge geus, die op 11 oktober 1573 de moed had om de admiraalsvlag uit de mast van het commandoschip van de Spaanse vlootvoogd De Bossu te kapen tijdens de slag op de Zuiderzee.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht