Jeltje

Jeltje Verdwenen

De 'Jeltje' met plaquettenummer 348 was volgens Stamboekbeheerder Jan Brilleman tot 1 januari 1985 in het stamboek ingeschreven met als eigenaar A. Becker te Oud-Loosdrecht. In 1980 is het scheepje nog varend gesignaleerd; daarna ontbreekt elk spoor.

Eigenschappen

Plaquette nummer:348 Zeil nummer:
Categorie:V Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,80 m Breedte berghout:2,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – 1963 H. Hoek, Breukelen ( Hieronymus)
1963 – 1985 A. Becker, Oud Loosdrecht ( Jeltje)

Geschiedenis

1997

1997

1997: De 'Jeltje' in het boek 'Tjotters en Boatjes' van Dr. Ir. J. Vermeer

Betreffende deze tjotter vonden we twee brieven in het stamboek archief, die helaas maar zeer weinig gegevens bevatten. De heer H. Hoek te Breukelen meldt in juni 1963 zijn tjotter genaamd "Hieronymus" aan''. Interessant zijn de bijzonderheden die hij geeft: ... Afgezien van de maten, lengte 4,80 m, breedte 2 m, smal boeierroer met leeuw, smalle huidgangen, zijn mij geen gegevens bekend van bouwer of ouderdom. De geschatte ouderdom zal toch wel 60 jaren of meer zijn.... Naar aanleiding van Uw boek, hebben wij nog even gedacht aan een  boeierke, hoe kunnen wij hierin zekerheid krijgen?
Opmerkelijk is nu, dat nog geen twee maanden later deze tjotter blijkt te zijn verkocht. A. Becker te Oud-Loosdrecht schrijft aan secretaris Huitema, eigenaar te zijn geworden van de onder nr. 348 ingeschreven tjotter "Hieronymus", oorspronkelijk eigendom van de heer H. Hoek te Breukelen. De naam van het schip is intussen veranderd in: 'Jeltje'.
Dit is alles wat we van deze boot weten. De heer Becker staat tot en met het jaar 1977 met deze "Jeltje" vermeld in de schepenlijst van het stamboek. Het boven vermelde boeierroer met leeuw zou erop kunnen wijzen, dat we met een klein Fries jachtje te doen hebben. Echter een berghout wordt niet genoemd, zodat dit onzeker blijft. Waar deze boot na 1977 is gebleven weten we niet. Afbeeldingen hebben we niet kunnen achterhalen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht