Jolleman

Jolleman

Jan Kooijman schrijft in zijn boek "Tien Platbodemjachten":
De 7.80 meter Staverse jol is een ontwerp van een ontwerpersteam van de werf Kooijman en De Vries uit Deil, bestaande uit Willem Akkerman, Hans Fleumer, Jan Kooijman en Dick Lefeber. De werf had al heel wat ervaring in het bouwen van Staverse jollen in diverse maten naar ontwerpen van J. K. Gipon. De opdracht bestond uit een wat grote jol vanwege de zeilkwaliteiten. Kleine jollen zeilen wel goed in vlak water, maar hebben als dikke en korte scheepjes nog meer dan andere kleine platbodems het nadeel dat ze door golven flink worden afgestopt. Een grote jol heeft - alleen al door zijn gewicht - dat nadeel minder.

Zo ontstond na vele sessies van uitvoerig overleg de 7.80 meter Staverse jol, die een gewaardeerd schip bleek te zijn en in een flink aantal exemplaren werd gebouwd. Aan de berekeningen die noodzakelijk waren, werd veel aandacht besteed. Wat het tuig betreft, werd gekozen voor de tuigage van de latere jollen met een kleine botteloef en met een kluiver. De gaffel kreeg de oorspronkelijke rechte vorm. Daar bij de oude Staverse jollen een loefbijter niet ongebruikelijk was, werd die ook hier getekend. In de praktijk bleek dat toch een geringe loefgierigheid op te leveren, zodat het later beter werd geoordeeld die weg te laten. Door vergroting van de 7,80 meter jol met 20 cm ontstond de 8 meter versie en was het mogelijk de gasflessen dwars achter in de kuip in een bun te plaatsen.
De herkenbare verschillen (t.o.v. de Gipon ontwerpen) zijn: een duidelijk smallere kop, geen zo kenmerkende hartvormige spiegel, klein voordek door de doorlopende kajuit (deze loopt een stuk voor de mast door) en een diepere kiel. De werf Van Rijnsoever heeft het snijpakket later ook gebruikt.

In 1985 kwam Jan Koekebakker als accountant van Rotterdam naar het Friese Heeg waar hij een in plat- en rondbodems gespecialiseerd bedrijf overnam: Heech by de Mar. Rond 2010 hebben zijn beide zoons het bedrijf weer van hem overgenomen. Met een grote vloot van ronde en platbodemjachten in de verhuur en daarnaast diverse in bemiddeling. De vloot bestaat uit diverse types waaronder Grundels, Staverse jollen, Zeeuwse schouwen, Vollenhovense bollen en Lemsteraken.

De 'Jolleman' is een 7.80m Staverse jol waarvan het casco in 1995 bij van Rijnsoever in Deil is gebouwd en door Heech by de Mar is afgebouwd. Het schip maakt nog steeds onderdeel uit van de verhuurvloot.

Tekening Staverse jol 7.80m - Ontwerpteam Kooijman en de Vries
Tekening Staverse jol 7.80m - Ontwerpteam Kooijman en de Vries
Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:2219 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar:1995 Ontwerper:Ontwerpteam Kooijman & De Vries
Werf:Van Rijnsoever bv / Heech by de Mar BV Werf plaats:Deil / Heeg
Motor:Inbouw Motor type:Yanmar 3 cil. scheepsdiesel
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,80 m Breedte berghout:3,25 m
Diepgang:0,98 m Masthoogte water:11,85 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1995 – Nu (laatst bekend) Heech by de Mar B.V., Heeg ( Jolleman)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht