KG18

KG18

De Punter is gebouwd bij Punterwerf Wildeboer v/h Vos Giethoorn. Tegenwoordig worden namen als Beulakermeer punter, Noord-Westhoek punter etc, gebruikt. Volgens Gait Berk is mijn punter een Zeepunter (zie Gait Berk' boek). De lengte is min of meer gelijk aan de kleine zeepunters zoals die in de omgeving van Grafhorst werden gebruikt maar groter dan de Kamper punters. Deze punter is nog volledig volgens de oude bouwwijze is gebouwd namelijk een traditioneel vlak met grenen pennen. De pennen zijn nog met de hand gesneden. Tegenwoordig wordt het vlak geschroefd met R.V.S. Torx schroeven.

De 'KG18' is 1991 door zoon Henk Wildeboer gebouwd als afscheidscadeau en proeve van bekwaamheid voor vader Harm Wildeboer. Ze werd gedoopt als 'Winde', in Giethoorn bekend als 'Die snelle'. In 2009 is de punter wederom door Wildeboer onder handen genomen en is het onderwaterschip in epoxy gezet.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2252 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Zeepunter

Bouw

Bouwjaar:1991 Ontwerper:H. Wildeboer sr.
Werf:Wildeboer v/h Vos Werf plaats:Giethoorn
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,60 m Breedte berghout:2,15 m
Diepgang:0,35 m Masthoogte water:7,60 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1991 – 1998 Harm Wildeboer, Giethoorn ( Winde (Die snelle))
1998 – Nu (laatst bekend) P.J. de Koning Gans, Oegstgeest ( KG18)

Geschiedenis

2015

28 mei 2015

28 mei 2015: De Zeepunter 'KG18' doet mee aan "Les Voiles Latines de Saint-Tropez", een subtropische Er*varing

Sinds 2000 wordt jaarlijks in mei door de Ville de Saint-Tropez een groot evenement georganiseerd voor traditionele typen zeilschepen die de kustwateren van de Middellandse Zee bevaren. ‘Les Voiles-Latines de Saint-Tropez’. Het zijn vooral traditionele vissersbootjes die in Zuid-Frankrijk ‘pointu’ heten. Nu veelal gebruikt als plezierbootjes.
De Zeepunter 'KG18' was er dit jaar als enige Nederlandse traditionele houten vissersboot ook bij en werd derde in een klasse van 52 boten. Daarbij ontving de boot een ‘Prix d’ Elégance’ van de jury tijdens het defilé, waarbij de bemanning een luid ‘Hoezee’ ten gehore bracht.

De door Punterwerf Wildeboer in Giethoorn gebouwde Zeepunter KG18 wordt sinds 1998 gebruikt als een multifunctionele pret boot. Van quasi-sloep tot Wad verkenner. Met een lengte over de stevens van 7,60 meter, een boeisel van 38 cm (uit één plank Bourgondisch eiken) en een flink spriettuig kan je er met een paar man ook leuk mee zeilen. Met die ervaring trof ik vier jaar geleden een lokale bekende in de haven van Saint-Tropez, die stond te stuntelen met een spriettuig van de pointu ‘Pastis’. Na wat aanwijzingen en enkele zeillesjes werd ik gevraagd ‘Pastis’ te schipperen tijdens de Voiles Latines van 2012. Tot vreugde van de Tropéziens wonnen we toen de hardzeilwedstrijd in onze klasse. En ik verloor de weddenschap die inhield dat ik een volgende keer met de 'KG18' zou mee gaan doen. Dit jaar dus. De boot op een trailer met drie ervaren zeilmaten naar Zuid-Frankrijk gebracht. 

Lees de subtropische Er*varing met de Zeepunter 'KG18' van schipper Philip de Koning

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht