LE14 Smûk

LE14 Smûk Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De familie Stuiver in Gorredijk bezat begin vorige eeuw twee visaken. Jacob Stuiver sr. heeft in 1913 een visaak laten bouwen in Drachten bij Roorda "De Piip". Voor zijn zoon Berend Stuiver werd in 1924 bij Van der Werff in Buitenstvallaat in Drachten een tweede visaak gebouwd. Er hebben tenminste twee generaties Stuiver met de aakjes gevist, met fuiken- en dichtzetvisserij. Het lijkt er op dat het scheepje vanaf het begin een vaste opbouw met stalen zijwanden heeft gehad. Het Fries Scheepvaart Museum heeft de bouw- en lijnentekening van deze aak van de Piipster werf. Dat is bijzonder omdat het, naar bekend, slechts het enige visaakje is, dat daar gebouwd is.

De visaak heeft nooit een loefbijter gehad, daarom gaat het zeer makkelijk overstag. De lengtestabiliteit haalt de boot uit de breedte van de zijzwaarden. De kop en kont zijn licht gepiekt. Sytze Fennema heeft het aakje in 2010 gekocht. De romp verkeerde in een erbarmelijke staat. Hij heeft de roef eraf gesloopt, de boot gestraald en geheel gerestaureerd. Blom Hindeloopen deed het ijzerwerk. De rest heeft hij zelf geregeld. Onder het voordek is alleen het plafond betimmerd. Verder is niet, want het is veel te mooi om alle klinken in het zicht te laten. Bij de restauratie zijn zoveel mogelijk de nog aanwezige klinken bewaard gebleven. Met veel extra werk is daar om heen gelast en geslepen, en/of zijn klinknagels opnieuw aangebracht. De  aak is in tegenstelling tot vroeger nu wel met zijstagen uitgevoerd.

Twee visaken van de familie Stuiver in Gorredijk. In de voorste aak staan Jacob Stuiver en zijn vrouw. De achterste aak staat Berend Stuiver, en zitten zijn vrouw en de kinderen.
Twee visaken van de familie Stuiver in Gorredijk. In de voorste aak staan Jacob Stuiver en zijn vrouw. De achterste aak staat Berend Stuiver, en zitten zijn vrouw en de kinderen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2261 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Visaak

Bouw

Bouwjaar:1913 Ontwerper:Gebr. Roorda
Werf:Gebr. Roorda - De Piip Werf plaats:Drachten
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Gepiekt Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,85 m Breedte berghout:3,17 m
Diepgang:37,00 m Masthoogte water:11,75 m
Oppervlakte grootzeil:28,00 m2 Oppervlakte fok:18,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:46,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1913 – 1972 Fam. Stuiver (Jacob sr.), Gorredijk
1972 – 2010 F. Andringa, Wolvega
2010 – 2017 S.A. Fennema, Sondel ( LE14 Smûk)

Geschiedenis

1992

1992

1992: De visaak verbouwd tot kajuitjacht door de fam. Andringa

2010

2010

2010: Sytze Fennema uit Sondel koopt het visaakje en gaat restaureren

2015

2015

2015: In volle (nieuwe) glorie in het water in Lemmer

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht