Mallemok

Mallemok Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Opdrachtgever Piet Oberman, houthandelaar in Dokkum, vertelt: „Stad en land hebben mijn vrouw en ik afgereisd om de goede houtsoorten te vinden. Want als houthandelaar moet je ook iets kunnen laten zien". H. Kersken jr. te Aalsmeer is de ontwerper, het stalen casco is gebouwd bij B. de Waal in Noord Scharwoude en Bijlsma heeft voor de opbouw gezorgd, waarbij voornamelijk de heer M. Miedema uit Kootstertille, hoofd van de timmerafdeling, de leiding had. 

Jachtwerf "de Waal" in Noord Scharwoude

Jachtwerf de Waal" in Noord Scharwoude werd gedreven door Bertus C. de Waal van 1 september 1931 tot 1 April 1971. Bertus de Waal nam scheepswerf "de Onderneming" over van de heer C. de Wit. De werf was gelegen aan de Wuijversloot in Noord-Scharwoude. De Waal is begonnen met repareren, bouwen, verbouwen, en moderniseren van bestaande schepen, met name in de toen nog drukke beroepsvaart in de omgeving. De werf lag in de nabijheid van het veilingcomplex, dus was er veel vraag naar de zo genaamde Kool-schuiten. Toen de beroepsvaart door inpoldering van het gebied drastisch verminderde, werden de bakens verzet. Pleziervaart nam in die tijd steeds grotere vorm aan en Bertus ging stalen casco's in het luxe segment bouwen. Naast lassen kon er op de werf ook koud worden geklonken tot 10mm.

De werf bouwde diverse casco's voor derden, kruisers, enkele Grundels en een aantal Lemsteraken naar het ontwerp van H. Kersken sr. en jr. Men was op de werf was zeer flexibel en klantvriendelijk en dat uit zich in het feit, dat er niet 2 identieke schepen de werf verlaten hebben. Elk schip was "Custom Build". Later is zoon Henk de Waal nog een tijdje bedrijfsleider geweest op de werf. 

Casco's van Lemsteraken, ontwerp Kersken, lengtes 9.00 tm 11.00 meter.
Casco's van Lemsteraken, ontwerp Kersken, lengtes 9.00 tm 11.00 meter.

Eigenschappen

Plaquette nummer:759 Zeil nummer: VA45
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:1963 Ontwerper:H. Kersken jr.
Werf:B. de Waal / Bijlsma Werf plaats:Noord Scharwoude / Wartena
Motor:Inbouw Motor type:Ford Ebro
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Teakhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:12,75 m Breedte berghout:4,50 m
Diepgang:0,80 m Masthoogte water:14,00 m
Oppervlakte grootzeil:96,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:96,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1963 – onbekend P. Oberman, Dokkum ( De Vier Gebroeders)
onbekend – 1978 J.H. Moes , Epe ( Vrouwe Johanna)
1978 – 1986 J. Kempers, Kudelstaart ( Vrouwe Johanna)
1987 – 1997 A. van Tienhoven, Wassenaar ( Vrouwe Johanna)
1997 – onbekend F.J. van 't Schip, Amsterdam ( Mallemok)

Geschiedenis

1963

20 juli 1963

20 juli 1963: Leeuwarder Courant: Lemsteraak 'De Vier Gebroeders' van Piet Oberman, te water

Piet Oberman van „De Overval'' ook kalm bij tewaterlating van schip

In Wartena op de werf van de NV G. Bijlsma en Zonen hebben we gistermiddag aan de heer Piet Oberman uit Dokkum (beter bekend als Piet Kramer, de leider van de historische overval op de Leeuwarder gevangenis in de bezettingsjaren) gevraagd, wat hij spannender vond: een overval plegen of een schip te water zien gaan. „Ik zou het niet weten", vond deze houthandelaar, „maar wel weet ik, dat je in beide gevallen kalm moet blijven". En hij bleef dan ook kalm, al ondervond de tewaterlating van zijn schip - want daar ging het om - dan ook enige vertraging, omdat er tot het laatst aan geverfd en gepoetst werd. Dat schip is de droom van de heer Oberman geweest.


 


 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht