Martine

Martine Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De 'Martine' is in 1964 door Scheepswerf Jonkerpaans N.V. te Dordrecht gebouwd in opdracht van K.F. Noordhoff uit Groningen. 
Door Jonkerpaans zijn in de zestiger en zeventiger jaren 11 Zeeschouwen gebouwd, die in het Stamboek zijn geregistreerd. Van heel veel andere is geen informatie beschikbaar over verblijf en het bestaan. In 1961 begon de toenmalige firma Jonker & Paans haar activiteiten met de bouw van kleinere types pleziervaartuigen en dat deden ze op een kleine binnenplaats in een oude stadswijk, gelegen aan één van de vele havenbekkens. Mede door de uitstekende kwaliteit van deze schepen, floreerde de onderneming direct, hoewel in eerste instantie veel moeilijkheden overwonnen moesten worden. De capaciteit van de werf ontgroeide al snel de kleine tuin en in 1963 verhuisde het bedrijf hun faciliteiten naar een plaats aan de Wilhelmina haven, de oude zeehaven van Dordrecht.

Eigenschappen

Plaquette nummer:397 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1964 Ontwerper:
Werf:Scheepswerf Jonkerpaans N.V. Werf plaats:Dordrecht
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,50 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1964 – 1971 K.H. Noordhoff , Groningen ( Martine)

Geschiedenis

1964

1964

1964: Registratie Stamboek 1964-1971

De bouw van de 'Martine' in 1964

Tegelijkertijd met de 'Martine' is een zusterschip gebouwd (naam onbekend, maar je ziet ze op foto's samen gebouwd worden). De 'Martine' is in 1971 mogelijk verkocht aan een Duitse arts.

Het maken van de scheg met schroefaskoker van de 'Martine' (of zusterschip)
Het maken van de scheg met schroefaskoker van de 'Martine' (of zusterschip)

De bouw is gestart in 1963 en de schouw is voorjaar 64 in de vaart genomen. De fam. Noordhoff is toen als maidentrip naar de Biesbosch gevaren en daarna door naar de Westeinder. Het bovenschrift bij de foto in het album is "weer thuis op de Westeinder". Ze zijn bij deze eerste tocht zo voor de Biesbosch gevallen dat vanaf 65 de Martine in de Biesbosch een ligplaats kreeg bij een woonark naar ontwerp van een broer van mevr. Noordhoff, die architect is.

Bijschrift in fotoalbum 1964: Weer thuis op de Westeinder
Bijschrift in fotoalbum 1964: Weer thuis op de Westeinder

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht