Neeltje Jacoba

Neeltje Jacoba Niet actief

Ronde en Platbodemjachten, die binnen deze groep (Categorie Z) vallen, zijn ooit met een 9000-registratie-nummer in het Stamboek geregistreerd. Ze hebben nooit een plaquette gehad. Dit schip staat geregistreerd in Categorie Z in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Wij weten op dit moment niet waar het schip zich bevindt of dat het nog bestaat. Bij een 'Actieve' inschrijving krijgt zo'n schip alsnog een plaquettenummer. Wanneer zeker is dat het schip niet meer bestaat, verhuist het naar Categorie V.

Oorspronkelijk is het scheepstype Vollenhovense bol ontwikkeld door de scheepsbouwer Kroese te Vollenhove, die voor zijn klanten iets zocht dat het midden hield tussen de visaken zoals die op de binnenwateren rond dit Zuiderzeestadje gebruikt werden en de wat grotere botters en de toenmalige “nieuwe” Lemsteraken die het buitenwater bevoeren. We schrijven dan ongeveer het jaar 1900. Bij zijn ontwerp had Kroese nog geen jacht voor ogen maar een visserijscheepje, of een ander schip waarmee op bedrijfsmatige wijze de kost moest worden verdiend. De jachtontwerpen zijn eerst van later datum.

Jachtontwerper J.K. Gipon heeft Vollenhovense bollen in diverse afmetingen getekend. Eén van de grootste is de 9.75 meter Vollenhovense bol. Wat er allemaal mogelijk is aan accommodatie op deze 9.75 meter Vollenhovense bol blijkt wel hieruit, dat er een exemplaar werd gemaakt voor een opdrachtgever die in het vooronder een afgescheiden tweepersoons hut wenste met ruime badcel. Onder de zelflozende kuipvloer is plaats voor een dieselmotor, waarvan de ontwerper de sterkte aangaf als 20 á 30 pk. De 'Neeltje Jacoba' heeft in wedstrijden succesvol gevaren en was een bekende verschijning op de Delta-wedstrijden in Zeeland en elders in den lande.

In 1971 is de Vollenhovense bol 'Neeltje Jacoba' gebouwd door Kooijman en de Vries in Deil. Het schip is gebouwd voor de heer A.A. Taselaar, voorzitter van de HISWA, die het jacht onder meer gebruikt om nieuwe materialen te testen. De foto van de tewaterlating komt uit het boek "Plezierig Varen" van Wim de Bruijn en Jaap A.M. Kramer.

Eigenschappen

Plaquette nummer:9246 Zeil nummer: VB65
Categorie:Z Tekening nummer:
Type:Vollenhovense bol

Bouw

Bouwjaar:1971 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Kooijman & De Vries Werf plaats:Deil
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,75 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1971 – 1978 A.A. Taselaar, Slikkerveer ( Neeltje Jacoba)
1978 – 1980 S.H. Douma, Zaandam ( Neeltje Jacoba)

Geschiedenis

1972

1972

1972: "Plezierig Varen"

In 1972 verscheen het boek "Plezierig Varen" van Jaap A.M. Kramer en Wim de Bruijn, met veel foto's van Theo Kampa. Daarin worden de Ronde en Platbodemjachten, die toen regelmatig werden gebouwd of nog vrij veelvuldig van bedrijfsvaartuig tot jacht werden omgebouwd.  "Plezierig varen" was op die manier een gids voor degenen die over de aanschaffing van zo'n jacht dachten en dat waren en werden er velen. 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht