Neptunus

Neptunus

Het Fries jacht 'Neptunus is in 1918 gebouwd door Auke van der Zee in Joure. De opdrachtgevers waren de broers Melis en Eelke Haagsma, beiden 'werkzaam' in de zuivel. Melis Haagsma was directeur van de (voormalige) zuivelfabriek "Normandia" aan de Leeuwarderweg in Sneek, zijn jongere broer Eelke bekleedde sedert 1912 dezelfde functie bij de zuivelfabriek in Sloten. Het jacht had Sloten als thuishaven. Een personeelslid van de fabriek was belast met het onderhoud. 

In 1955 wordt het jacht dan eigendom van de firma Douwe Egberts te Joure, ook eigenaresse van de Jouwster werf. Het nog in uitstekende staat verkerende schip krijgt een grote opknapbeurt op de `moederwerf, waar sinds enige jaren Tjeerd van der Meulen een reputatie had opgebouwd door zijn kundige restauraties van oude ronde jachten. Als op 21 augustus 1956 aan de werf de bijeenkomst plaats vindt ter herdenking van de scheepsbouwers Eeltje en Auke van der Zee, is de "Neptunus" net enige dagen tevoren te water gelaten. In de des middags op het Sneekermeer gehouden wedstrijden voor boeiers, jachten en tjotters behaalt zij meteen in haar klasse de eerste prijs.

Eigenschappen

Plaquette nummer:26 Zeil nummer: RC106
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Fries jacht

Bouw

Bouwjaar:1918 Ontwerper:A. van der Zee
Werf:A. van der Zee Werf plaats:Joure
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,90 m Breedte berghout:2,90 m
Diepgang:0,40 m Masthoogte water:11,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1918 – 1955 Gebr. Haagsma, Sloten ( Neptunus)
1955 – Nu (laatst bekend) Douwe Egberts Joure, A. Feenstra, Joure ( Neptunus)

Geschiedenis

1925

2002

2002

2002: De 'Neptunus' in het boek 'Het Fries jacht' van Dr. Ir. J. Vermeer

Uit de werfboeken van Van der Zee blijkt, dat Auke van der Zee in 1918 een jacht van 24 voet (6,80 meter) bouwde voor rekening van de gebroeders Haagsma te Sloten (Fr). Opmerkelijk zijn de aantekeningen die bij deze opdracht genoteerd staan, namelijk; . . . twee duim holler dan Lebret . . . en: . . . alles anders als Lebret ...... Het in 1894 voor de heer Lebret gebouwde jacht "Hou Moed" heeft voor dit jacht dus uitdrukkelijk als voorbeeld gediend, zij het dat de holte iets groter moest worden. Wat de prijs betreft: fl. 4800,-, ruim 3,5 maal meer dan 25 jaar eerder voor de "Hou Moed"; deze il­lustreert de sedertdien drastisch veranderde economische verhoudingen. Dit jacht is dan ook het laatste van die afmetingen en in een der­gelijke luxueuze uitvoering, dat nog in ons land tot stand kwam.


 


 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht