Octavus

Octavus Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Spiegel der Zeilvaart augustus 1982: tewaterlating Schokkerjacht 'Ocatvus' 6 mei in Schoorldam

De schokker is „in". Binnen enkele maanden werd de redaktie door vier mensen gebeld dat er een grote schokker op stapel stond of te water ging. Het ligt in de bedoeling om later, aan de hand van tekeningen en foto's deze schokkers met elkaar te vergelijken.
Op 6 mei werd bij Scheepsbouwbedrijf Kuijper b.v. te Schoorldam de „Octavus" tewater gelaten. De afmetingen zijn: L.o.a. 17.00 m; L.w.l. 12,70 m;Breedte 5.00 m; Diepgang 1,40 m; Zeiloppervlak 160 m2. Het schip heeft een waterverplaatsing van maar liefst 35 ton! In de motorkamer is een 105 pk Mitsubishi scheepsdiesel ingebouwd.
De thuishaven wordt Dordrecht en het vaargebied wordt de Noordzee. De mast zal dus regelmatig gestreken moeten worden. Omdat de eigenaar en zijn vrouw het grote jacht in principe samen zullen bemannen worden veel lieren aangebracht, ook om de mast die 17,50 m lang is, te strijken. De eigenaar tekende zelf het lijnenplan en Scheepsbouwbedrijf Kuijper bepaalde de constructie. Materiaalafmetingen: vlak 10 mm; dooskiel 8 mm; huid 5 mm; dek, opbouw en schotten 4 mm; spanten en dekbalken hoekstaal 60 x 40 x 5 mm, spantafstand 40 cm; holle stevens 10 mm.
De werf maakte het schip technisch vaarklaar en schilderde de romp. De eigenaar verzorgt de betimmering zelf. Het schip wordt uitgerust met 12 vaste slaapplaatsen. Het is o.m. de bedoeling dat het schip gemeten wordt en aan wedstrijden gaat deelnemen.

Tewaterlating in Schoorldam
Tewaterlating in Schoorldam

Eigenschappen

Plaquette nummer:1301 Zeil nummer: VA89
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Schokker

Bouw

Bouwjaar:1982 Ontwerper:G. Bakker
Werf:Scheepsbouwbedrijf Kuijper N.V. Werf plaats:Schoorldam
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:17,00 m Breedte berghout:5,00 m
Diepgang:1,40 m Masthoogte water:20,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1983 – 1997 G. Bakker , Dordrecht ( Octavus)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht