Olleke Bolleke

Olleke Bolleke

De meeste Zuiderzeehavens hadden elk hun eigen type kleine vissersvaartuigen, goedkoper dan hun grote broers en geschikt voor een kleine bemanning. Zo kennen we nog Wieringer, Makkumer, Workumer, Vollenhover en Enkhuizer bollen. Misschien zijn er nog wel meer typen geweest waar we het bestaan niet van weten. Ze leken allemaal op elkaar, maar hadden toch hun onderlinge verschillen, voortkomend uit de plaatselijke omstandigheden, het gebruik en traditie. Van de Enkhuizer bollen die konden profiteren van de hoge wal, lag de lengte over stevens meestal tussen de zeven en acht meter.

In 1964 ontwierp J.K. Gipon voor Kooijman Jachtbouw te Zwijndrecht de 7 meter Enkhuizer bol 'Cadans', De opdracht bestond uit het tekenen van een scheepje met ronde boegen, geschikt voor een bemanning van vier personen, bijvoorbeeld een gezin van man, vrouwen twee kinderen. Gipon koos voor het type Enkhuizer bol omdat hij daarin het best de verschillende eisen kon verwezenlijken. Hij kende het type heel goed. In de Spiegel der Zeilvaart van November 1996 is een een uitgebreid artikel van zijn hand over de bol en de Enkhuizer bol in het bijzonder gepubliceerd.

Zijn zwager Hein Kersken jr. had namelijk voor de oorlog op de Westeinder Plas een Enkhuizer bol. Het was een houten vissersschip, dat voor recreatievaart geschikt was gemaakt. De bun was verwijderd en de tuigage was hersteld en verbeterd. Gipon was bij de restauratie behulpzaam geweest en kende vorm en hulpmotor werd gekozen voor een tweecilinder 10 pk Albin benzinemotor, die juist onder de zelflozende kuipvloer kon blijven. De dieselmotoren uit die tijd waren nog te zwaar en te hoog.

De Enkhuizer bol 'Olleke Bolleke' is in 1966 gebouwd door Jan Kooijman in Zwijndrecht en door van den Torre in den briel afgebouwd. Ze is nog steeds eigendom van de opdrachtgevers, de familie van Schaik.

Eigenschappen

Plaquette nummer:599 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Enkhuizer bol

Bouw

Bouwjaar:1966 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Kooijman Jachtbouw NV / W. v/d Torre Werf plaats:Zwijndrecht / Den Briel
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,00 m Breedte berghout:2,65 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:9,50 m
Oppervlakte grootzeil:16,90 m2 Oppervlakte fok:5,80 m2
Oppervlakte botterfok:10,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:32,70 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1966 – Nu (laatst bekend) B. van Schaik, Middelburg ( Olleke Bolleke)

Geschiedenis

1986

1986

1986: Verbouwing in winter 1985-1986

Foto voor verbouwing
Foto voor verbouwing
Uitgevoerde veranderingen
Uitgevoerde veranderingen
foto na verbouwing
foto na verbouwing

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht