Orca

Orca Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Het tjalkje moet omstreeks 1885/1890 in of bij Grouw zijn gebouwd en eed dienst als "boterscheepje" voor Buisman in Leeuwarden. Omstreeks 1920 is het verkocht aan Hotel Oostergoo te Grouw en verbouwd als zgn. Boeierjacht. In 1965 is het door Jan Kooijman (Kooijman en de Vries) onttakeld gevonden in Dordrecht en gerestaureerd. Oude schippers beweren dat het schip bij J.O. v.d. Werf in Buitenstvallaat bij Drachten zou zijn gebouwd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:486 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1885 Ontwerper:
Werf: Werf plaats:Grouw
Motor:Inbouw Motor type:1999
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:Dooskiel

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:2,40 m
Diepgang:0,40 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1885? – 1920 Dhr. Buisman, Leeuwarden
1920 – onbekend Hotel Oostergoo, Grouw
onbekend – onbekend Jan Kaldam
onbekend – onbekend E.H.F. van Wijk
onbekend – onbekend F. Kunst
onbekend – onbekend Dhr. van Haaften, Dordrecht
1965 – onbekend J.Ph. van Hasselt, Voorburg ( Orca)
onbekend – 1980 J. Steensma ( Orca)
1980 – 2002 E. Steensma, Balk ( Orca)
2002 – 2008 M. Timmermans, Doorwerth ( Orca)

Geschiedenis

1931

1931

1931: Is het niet een genot met zoo'n boot over de wijde watervlakten te zwalken?

1965

1965

1965: Jan Kooijman (Kooijman en de Vries) restaureert het tjalkje

Dit kleine tjalkje, gebouwd omstreeks 1880, is een van de oudste ijzeren Friese bedrijfsscheepjes. Het is naar mijn herinnering ongeveer 8,75 m lang en 2,20 m breed. Volgens kenners heeft het gediend als "Suttelkofke", een handelsscheepje waarmee in de Friese steden koopwaar werd uitgevent. Dat er nog zo'n tjalkje bestaat is een zeldzaamheid, want de kleinste scheepjes waren de oudste en die zijn het eerst verdwenen. In de jaren zestig lag het in Dordrecht in erbarmelijke staat. Ik heb het gerestaureerd, met behoud van de kajuit die het inmiddels had gekregen en tenslotte verkocht aan de familie Van Hasselt die het de naam 'Orca' gaf. Het kreeg een ligplaats in Gaastmeer. Waarschijnlijk heeft het destijds, behalve aan koopwaar, ook nog verblijfplaats geboden aan een gezin. Wat een tijd, wat een andere tijd!

1985

1985

1985: Foto's

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht