Pelikaan

Pelikaan Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De 'Pelikaan' is in opdracht van W.A. Tralls uit Kingston, Surrey, Engeland gebouwd door B. de Waal in Noord Scharwoude en afgebouwd door Hoogmoed in Zaandam. De ontwerper was H. Kersken Sr. Na de afbouw is ze door een aantal Nederlanders overgezeild naar de Zuidkust van Engeland. Haar ligplaats was bij de jachtwerf van Moody in de buurt van Southampton. Wegens gezondheidsredenen is ze na ong. 5 jaar verkocht aan een inwoner van Sheffield. Over is ze in 1974 naar Thorne overgebracht en geheel afgetuigd in de rivier Don neergelegd. Reeds na enekel weken is ze afgedekt in een loods opgeborgen, omdat dit vaarwater totaal ongeschikt was. Via een makelaar heeft de heer Sjoerdsma uit Rotterdam haar in 1976 gehocht en in 1977 op een trailer opgehaald en in Huizen te water gelaten.

Jachtwerf "de Waal" in Noord Scharwoude

Jachtwerf de Waal" in Noord Scharwoude werd gedreven door Bertus C. de Waal van 1 september 1931 tot 1 April 1971. Bertus de Waal nam scheepswerf "de Onderneming" over van de heer C. de Wit. De werf was gelegen aan de Wuijversloot in Noord-Scharwoude. De Waal is begonnen met repareren, bouwen, verbouwen, en moderniseren van bestaande schepen, met name in de toen nog drukke beroepsvaart in de omgeving. De werf lag in de nabijheid van het veilingcomplex, dus was er veel vraag naar de zo genaamde Kool-schuiten. Toen de beroepsvaart door inpoldering van het gebied drastisch verminderde, werden de bakens verzet. Pleziervaart nam in die tijd steeds grotere vorm aan en Bertus ging stalen casco's in het luxe segment bouwen. Naast lassen kon er op de werf ook koud worden geklonken tot 10mm.

De werf bouwde diverse casco's voor derden, kruisers, enkele Grundels en een aantal Lemsteraken naar het ontwerp van H. Kersken sr. en jr. Men was op de werf was zeer flexibel en klantvriendelijk en dat uit zich in het feit, dat er niet 2 identieke schepen de werf verlaten hebben. Elk schip was "Custom Build". Later is zoon Henk de Waal nog een tijdje bedrijfsleider geweest op de werf. 

Casco's van Lemsteraken, ontwerp Kersken, lengtes 9.00 tm 11.00 meter.
Casco's van Lemsteraken, ontwerp Kersken, lengtes 9.00 tm 11.00 meter.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1077 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:1968 Ontwerper:H. Kersken sr.
Werf:B. de Waal / Hoogmoed Werf plaats:Noord Scharwoude / Zaandam
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:10,03 m Breedte berghout:3,53 m
Diepgang:0,90 m Masthoogte water:12,45 m
Oppervlakte grootzeil:33,65 m2 Oppervlakte fok:20,19 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:53,84 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1968 – onbekend W.A. Tralls, Kingston, Surry ( Pelikaan)
onbekend – 1978 P. Hague, Sheffield ( Pelikaan)
1978 – 1999 Th. J. Sjoerdsma, Rotterdam ( Pelikaan)
1999 – 2006 Dhr. J. Huisman en Mw. M.G.W. van de Loo, Enschede ( Pelikaan)
2006 – onbekend H.T.J. Huitema, Hengelo ( Pelikaan)

Geschiedenis

1968

1968

1968: Waterkampioen 1968: Lemsteraakjacht 'Pelikaan' te water

1978

1978

1978: Lloyd's Register of Yachts uitgave 1978

2010

2010

2010: Historie van de Lemsteraak 'De Pelikaan'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht