Pijp Toeback

Pijp Toeback Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Wim de Bruijn schrijft in Spiegel der Zeilvaart  mei 2019 nummer 4 het volgende:
De 12.51 m lange stalen hoogaars Pijp Toeback werd in 1948 op de werf van Van de Voorde, naar ontwerp van Edgard De Graef, als jacht gebouwd. Er werd veel zorg aan het casco besteed, maar het schip bleef een tijdlang onafgewerkt bij de werf liggen. De eerste koper gebruikte het onafgewerkte schip voor de eendenjacht op de Schelde. Daarna kwam er een meubelmaker uit Mechelen opdagen die het schip gebruikte als vakantieverblijfplaats op de Leie. De volgende eigenaar was een schoenhandelaar uit dezelfde stad die er een echt varend schip van maakte en het de naam 'Marijke gaf'. De thuishaven werd Goes, op het Werfje. Twintig jaar later, in 1966, werd op Jachtwerf J. van Garsse in Steendorp een kleinere versie van de 'Pijp Toeback' gebouwd, de 'Den Oeschaert'.

Staf Gysemans uit Antwerpen ontfermde zich in 1991 over de hoogaars en bracht haar naar de werf "Moed en Trouw" van Verras in Paal. Na een grondige opknap/renovatiebeurt, waarbij het hele interieur werd gesloopt en vernieuwd, kreeg de hoogaars de naam 'Pijp Toeback'. "Staf Pijp" was namelijk een verwoede pijproker én Pijp Toeback is de naam van een baken op de Schelde.

Varend Erfgoed in Vlaanderen (foto Maarten van Dijck)
Varend Erfgoed in Vlaanderen (foto Maarten van Dijck)
Onder vol zeil in november 2019
Onder vol zeil in november 2019

Eigenschappen

Plaquette nummer:267 Zeil nummer: HB150
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Hoogaars

Bouw

Bouwjaar:1948 Ontwerper:
Werf:E. van de Voorde Werf plaats:Antwerpen (B)
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:12,50 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1948 – onbekend Edgard De Graef, Antwerpen
rond 1961 – onbekend B.J. de Cock, Mechelen ( Marijke)
1978 – 1991 Staf Ghysemans, Antwerpen ( Pijp Toeback)
1991 – 2019 Paul Antheunis, Antwerpen ( Pijp Toeback)
2019 – onbekend A. van 't Hof, Diemen ( Pijp Toeback)

Geschiedenis

2017

16 juni 2017

16 juni 2017: Hoogaarsjacht 'Pyp Toeback' is aangeduid als vastgesteld Varend Erfgoed in Vlaanderen

De Pyp Toeback werd in 1948 gebouwd op de scheepswerf Van de Voorde in Antwerpen. Het schip werd als zeiljacht in geklonken staal gebouwd voor en naar de plannen van kartonondernemer Edgard De Graef uit Antwerpen.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/99007

2019

mei 2019

mei 2019: SdZ 2019 nummer 4 - Eigenaar gezocht voor hoogaarsjacht 'Pijp Toeback'

Bijna elk weekend werden de zeilen gehesen en ging het meestal richting Nederland (Terneuzen, Breskens, Vlissingen) of via Hansweert naar de Oosterschelde (Wemeldinge, Goes, Yerseke). Voor langere perioden ging de tocht naar het IJsselmeer en de Wadden. De Pijp Toeback was een graag geziene gast bij de Zeeuwse wedstrijden, vooral tijdens de Deltaweek. Maar ook bij de Van Loon Hardzeildag in Veere, de Mosseltocht naar Antwerpen en andere evenementen was de familie Antheunis met vrienden graag van de partij. Na bijna 30 jaar varen gaat de leeftijd echter een rol spelen en zoeken Paul en zijn vrouw liefhebbers aan wie ze hun liefde voor dit fraaie, snel zeilende jacht, kunnen overdragen.

pdf SdZ 2019 nr4 mei - Eigenaar gezocht voor hoogaarsjacht 'Pijp Toeback'

november 2019

november 2019: Foto's Hoogaars 'Pijp Toeback' op het Heegermeer

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht