Protter

Protter Niet actief

Ronde en Platbodemjachten, die binnen deze groep (Categorie Z) vallen, zijn ooit met een 9000-registratie-nummer in het Stamboek geregistreerd. Ze hebben nooit een plaquette gehad. Dit schip staat geregistreerd in Categorie Z in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Wij weten op dit moment niet waar het schip zich bevindt of dat het nog bestaat. Bij een 'Actieve' inschrijving krijgt zo'n schip alsnog een plaquettenummer. Wanneer zeker is dat het schip niet meer bestaat, verhuist het naar Categorie V.

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw ontwierp Ir. H. Vreedenburgh het stalen Schokkerjacht 'Albatros'. Deze schokker had een lengte over stevens van 9,84 m, een grootste breedte van 3,30 m en een zeiloppervlak van ruim 43 m2 in grootzeil en botterfok. Het ontwerp bleek een mijlpaal in de ontwerpgeschiedenis van de Nederlandse platbodemschepen. Het bestuur van de nog jonge Stichting Ronde en Platbodemjachten onderkende die betekenis en gaf het ontwerp een grote plaats in het standaardboek 'Ronde en Platbodemjachten', dat onder redactie was van Mr. Dr. T. Huitema.

De 'Protter' is in 1965 door H.F. Bocxe in Ter Aar gebouwd op basis van het ontwerp van de 'Albatros', het eerste eigen schip van Henk Vreedenburgh, ook bij Bocxe gebouwd. Opdrachtgever was de broer van Joop van Viersen uit Haarlem. Tegelijkertijd is het zusterschip 'Adebar' voor Joop van Viersen zelf gebouwd. De beide broers Van Viersen hebben deze schepen zelf afgebouwd. Zowel de 'Protter' als de 'Adebar' waren blauw van kleur. De 'Protter' is na de scheiding van de eigenaar in een andere kleur over geschilderd. En voorzien van een teak dek.

Informatie van Thierry Danz uit Philadelphia, USA

Van 1947 tot rond 1955 lagen het Fries jacht 'Peep', de Staverse jol 'Stamper', mijn ouders en andere vrienden bij de jachthaven Kreuger (nu "Het Drijfhuis") in Aalsmeer aan de Westeinder. Rond 1955 zijn mijn ouders en de familie Van Viersen daar vertrokken en hebben de boten aan een landje gelegd dat een gemeenschappelijke vriend elders in Aalsmeer had gepacht. Op de Westeinder kruisten onze wegen vaak die van de Schokker 'Adebar' van Joop van Viersen en de 'Protter' van zijn broer. Vandaar de foto's die ik heb gemaakt.

Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1967 - De 'Protter' onder zeil
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1967 - De 'Protter' onder zeil

Eigenschappen

Plaquette nummer:9131 Zeil nummer:
Categorie:Z Tekening nummer:
Type:Schokker

Bouw

Bouwjaar:1964 Ontwerper:H. Vreedenburgh
Werf:H.F. Bocxe Werf plaats:Ter Aar
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,84 m Breedte berghout:3,30 m
Diepgang:1,10 m Masthoogte water:11,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1965 – onbekend Fam. van Viersen, Haarlem ( Protter)

Geschiedenis

1967

1967

1967: Fotoalbum Thierry Danz uit Philadelphia, USA: De 'Adebar' en de 'Protter' op de Westeinder

Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1967 - De 'Adebar' nog zonder zeil
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1967 - De 'Adebar' nog zonder zeil
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1972 - met het oude zeil van de 'Albatros'
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1972 - met het oude zeil van de 'Albatros'
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1972 - met het oude zeil van de 'Albatros'
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1972 - met het oude zeil van de 'Albatros'
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1972 - De 'Protter'
Foto Thierry Danz Philadelphia USA 1972 - De 'Protter'

2016

21 februari 2016

21 februari 2016: Reactie van Robert van Heyst (Staverse jol Zuiderzee - HL38)

Ik ken een Joop van Viersen in Haarlem welke rond 1966 samen met zijn broer twee 9,84 Vreedenburgh schokkers had laten bouwen bij Bocxe. Deze twee schokkers lagen altijd bij de Haarlemse Jachtclub in Haarlem. Ik zag ze beide regelmatig varen op de Mooie Nel bij Spaarndam. De ene schokker had de naam 'Protter' en die van Joop heette 'Adebar'. Laatst lag de 'Protter' te koop bij makelaar Goliath. De schokker 'Adebar' zag er net zo uit met eenzelfde uitvoering en deze had hetzelfde relingwerk als de 'Moby Dick / Us mem'. Erg toevallig.
Voor de schokker van Joop had ik rond het jaar 2000 warme belangstelling. Echter vanwege rsi-klachten heb ik destijds toch gekozen voor de Staverse jol ('Zuiderzee - HL38') die ook op mijn wensenlijstje stond.

De 'Protter'' had een teakdek en de romp was donkerblauw geschilderd met een wit boeisel. Ik meen me te herinneren, dat de Protter al voor 2002 is verkocht.

Aanvulling van Thierry Danz

Dat verhaal van Robert van Heyst klopt wel. Joop en zijn broer hadden twee casco's besteld bij Bocxe in 1964 of 65 en hebben die zelf afgebouwd. Ze lagen bij de Haarlemsche Jacht Club aan de Mooije Nel. Ik heb foto's van die twee schepen op de Westeinder. Drie uit 1967: De 'Protter' was toen al onder zeil, de 'Adebar' vaart nog zonder mast. Twee foto's, allebei onder zeil, dateren uit 1972, ook op de Westeinder. De 'Adebar' was blauw. De 'Protter', dacht ik, een lichtere kleur blauw/grijs. Joop had het oude tuig van Vreedenburgh gekocht, vandaar dat de Adebar nog het oude zeilnummer van de Albatros in het grootzeil heeft.

De 'Moby Dick' is een ander schip. Dat schip had een groene romp en lag bij de jachthaven van de WV Aalsmeer. Als je goed op de fotos kijkt, zie je dat de 'Moby Dick' een korte zeereling langs het gangboord heeft. De 'Protter' en de 'Adebar' hebben dat niet. Ik dacht ook dat de 'Moby Dick' een teak dek had, maar zeker weet ik dat niet.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht