Puut

Puut

De werf van Joh. van der Meulen verhuisde in 1962 van de helling in Joure naar de voormalige werf van Barkmeijer in Sneek. Van huurder werden ze nu eigenaar van een werf. Schouwen bouwen gebeurde ook al in de laatste jaren te Joure. In 1960 gleed er zelfs een kajuitschouw van 8 m van de helling. Vanaf 1964 is sprake van een constante bouwstroom van schouwen en schouwtjes, zo blijkt uit de nauwkeurige schepenlijst die opgenomen is in het Jubileumboek ‘de Houttovenaars’.

De open schouw 'Puut' is gebouwd in 1970. Wie de opdrachtgever was en onder welke naam ze te water is gelaten, weten we (nog) niet.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1632 Zeil nummer: GE102
Categorie:C Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1970 Ontwerper:Joh. van der Meulen
Werf:Joh. van der Meulen & zn Werf plaats:Sneek
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,43 m Breedte berghout:1,68 m
Diepgang:0,22 m Masthoogte water:6,25 m
Oppervlakte grootzeil:9,20 m2 Oppervlakte fok:4,80 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:14,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend Dhr. Blauw, Groningen ( Puut)
onbekend – onbekend Dhr. Koopmans, Leeuwarden ( Puut)
1991 – 2002 Eelco en Martijn van Schaik, Veere/Edam ( Puut)
2002 – 2009 M. van Schaik, Edam ( Puut)
2009 – onbekend Dhr. Röling, Amersfoort ( Puut)
onbekend – 2018 Dhr. Klomp ( Puut)
2018 – Nu (laatst bekend) E. van Schaik, Kokkola ( Puut)

Geschiedenis

1991

1991

1991: De 'Puut' in Zeeland

Veere
Veere
Op de Amer
Op de Amer

2018

31 augustus 2018

31 augustus 2018: Reactie van Oud-eigenaar en nu ook (weer) de nieuwe eigenaar Eelco van Schaik (Finland)

Ik las nog niet zo lang geleden een stukje over het verdwijnen van belangstelling en het verdwijnen van de (houten) Ronde een Platbodem jachten.......
Deze keer een beter bericht.......!
Zoals wel vaker zat ik op Internet weer eens verlekkerd naar al het mooie drijvend erfgoed te kijken, toen op speurders.nl mij een advertentie op viel. "Te koop schouw type Puut". De 'Puut', open schouw, vd Meulen (plq 1632), was in de jaren negentig van mijn broer en mij. Ik ben enkele keren vanuit Zeeland (Veersemeer) onder begeleiding van mijn ouders met de Enkhuizer bol 'Olleke Bolleke' (plq 599) naar Friesland gevaren, soms gesleept, maar ook vaak vooruit zeilend. Om mee te kunnen doen met wedstrijden op de Hollandse plassen hadden we later een trailer. Veel plezier en met goede resultaten hebben we wedstrijd gevaren, tot er door afgeronde opleiding en werk er minder tijd voor 'Puut' en wedstrijden was. Na het kopen van de 'Vlotte Lotte', een kajuitschouw van Brandsma (plq 1761) en later de Philippiense schouw 'Bever' (plq 1182) en mijn verhuizing naar Finland, werd de 'Puut', die op dat moment van mijn broer was, verkocht. Omdat ik het wrak van het kleine schouwtje Duifje (plq 316) al had, is de 'Puut' toen verkocht en uit het zicht geraakt tot dat mijn oog dus viel op ......... "Te koop schouw type Puut" MIJN 'PUUT' !!!!!.
Om een lang verhaal langer te maken .... een sentimentele aankoop werd gedaan en op de trailer werd de 'Puut' door mijn broer opgehaald uit de bossen nabij Apeldoorn. Op dit moment is Frans van der Doe bezig met het voltooien van een niet geslaagde en voltooide restauratie van de vorige eigenaar. Wat er daarna gaat gebeuren is nog even de vraag. De trailer maakt het mogelijk om 'Puut' makkelijk naar Finland te halen, maar een zomervakantie zeilen in Nederland samen met 'Olleke Bolleke' lijkt ook een optie.

Foto's van de aankoop en restauratie door Frans van der Doe

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht