Robbebol

Robbebol Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Oud-eigenaar Frans Verkaaik schrijft:
Van 1971 tot 1973 was ik in bezit van de oude Staverse jol 'Robbebol', gekocht van een Amsterdamse opticiën B. de Graaf. Heb daarmee deelgenomen in 1972 aan de reünie van de SSRP in Zierikzee. Tijdens het waterspel werd ik als boodschapper namens de Geuzenvloot naar de stad geroeid en verzocht het stadsbestuur zich over te geven. Dat werd geweigerd, waarna de geuzen na een kort maar hevig gevecht de stad innamen en de Waalse soldaten verdreven. Dat ging met letterlijk zoveel vuur gepaard, waarbij grote "zeilen" verbrandden, dat de volgende ochtend diverse zeilen van deelnemers roetzwart geworden waren. Het leek net echt!
De 'Robbebol' was een kleine, erg oude jol. De laatste gang onder het potdeksel was vernieuwd en overnaads over de onderliggende gang geplaatst. Op de boeg was lang geleden een mooi snijwerk van een zeemeermin geplaatst, net onder de kluiverboom. Hoort eigenlijk niet bij een Staverse jol. Ik verkocht de jol in 1973 aan een Friese jongeman die ik nooit meer teruggezien heb. Als het schip niet toen gerestaureerd is dan zal er nu niets meer van over zijn. Het vlak was zo gaar als boter. Niet ongevaarlijk om in die tijd over de Oosterschelde tot Neeltje Jans te zeilen. Maar we zijn heelhuids teruggekeerd naar Gouda.

Eigenschappen

Plaquette nummer:663 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – 1971 B. de Graaf, Amsterdam ( Robbelbol)
1971 – 1973 F.J.G.M. Verkaaik en C.J.M. Verkaaik-Hogervorst, Reeuwijk ( Robbebol)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht