Salamander

Salamander Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in zijn boek "Tjotters en Boatsjes":
Deze tjotter is gebouwd in opdracht van de apotheker C. Fray te Leidschendam, die haar ruim tien jaar in bezit had. Het vaargebied was de omgeving van Leiden. In 1973 werd zij eigendom van de boekhandelaar F.J. Verkaaik te Gouda en verhuisde de boot naar de Reeuwijkse Plassen. Verkaaik maakte verschillende keren de tocht naar Heeg om deel te nemen aan de Regionale Friese Retinie. In 1981 kocht hij het Friese jacht "Eark" van J. Brilleman te Zaandijk, dat deze in 1975 door Piersma had laten bouwen, terwijl Brilleman de tjotter "Salamander" overnam.

Eigenschappen

Plaquette nummer:255 Zeil nummer: RE96
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1960 Ontwerper:B. de Jong
Werf:Gebr. de Jong Werf plaats:Heeg
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,82 m Breedte berghout:1,94 m
Diepgang:0,40 m Masthoogte water:7,50 m
Oppervlakte grootzeil:12,00 m2 Oppervlakte fok:6,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:18,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1960 – 1973 C. Fray, Leidschendam ( Salamander)
1973 – 1981 F.J.G.M. Verkaaik en C.J.M. Verkaaik-Hogervorst, Reeuwijk ( Salamander)
1981 – 1983 J. Brilleman, Ommen ( Salamander)
1983 – 1985 L. Goemans, Vianen ( Salamander)
1985 – 1996 P. Kok, Bronkhorst (Gld) ( Salamander)
1996 – onbekend Y.P. de Boer, Groesbeek ( Salamander)

Geschiedenis

1960

1960

1960: Tijdens de bouw

1980

1980

1980: De 'Salamander' onderweg tijdens de 5e Lustrum Reünie Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Leeuwarden/Grouw op het Sonsmeer/Prinsenhof

1997

1997

1997: De 'Salamander' in het boek "Tjotters en Boatsjes" van Dr. Ir. J. Vermeer

Brilleman behoudt de tjotter slechts een paar jaar en verkoopt haar in 1983 aan mevrouw L Goemans te Vianen. Zij verdwijnt dan uit de schepenlijst van het stamboek. In 1994 blijkt zij te zijn gekocht door P. Kok te Steenderen. Deze laat de verwaarloosde tjotter grondig opknappen door Jac. Sambrink te Lekkum. Als een jaar later de "Albert en Nelly" (paragraaf 9.2.1) in de Waterkampioen te koop wordt aangeboden is dat voor de heer Kok te verleidelijk om de gelegenheid voorbij te laten geen. De "Salamander" komt dan in handen van Y.P. de Boer te Kranenburg (D).

Technische gegevens

Hoofdafmetingen

 • Lengte over de stevens    4,82 m
 • Grootste breedte buitenkant huid    1,94 m
 • Holte op het grootspant    0,73 m
 • Zeiloppervlak: Grootzeil + fok    17,1 m2


Bijzonderheden

 • vlak zeer licht gekromd vlaktilling 0°
 • brede zandstrook + verloren gang naast de kielgang
 • 3 huidgangen boven de hoekige kim
 • hoog vast voordek met waterlijst achter de mast - bedelbalk over het voordek
 • snijwerk op boeisels, bedelbalk (met jaartal) en hennebalk (met naam)
 • breed roer met in de kop uitgesneden salamander 
   

Opmerkingen

De "Salamander" is een van de mooiste tjotters die Berend de Jong heeft gebouwd. De vorm en de verhoudingen zijn harmonieus. Opvallend is het hoge vaste voordek, wat trouwens bij meer tjotters van De Jong voorkomt. Op de bedelbalk is het bouwjaar 1960 aangebracht, terwijl de door De Jong zelf opgestelde lijst het jaar 1961 vermeldt. Waarschijnlijk is de bouw in 1960 begonnen en is de boot in 1961 te water gelaten.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht