Sfinx

Sfinx Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In 1840 verhuisde Gerrit Jans Barkmeijer met vrouw en zoons van Leek naar Briltil. De oudste zoon Jan verhuisde niet mee naar Briltil; hij bleef als houthandelaar achter in Leek. In Briltil is Gerrit Jans samen met zijn zoons Douwe, Berend en Ale opnieuw begonnen en binnen niet al te lange tijd werd het aangekochte perceel omgetoverd tot een echte scheepswerf. Het was een tijd waarin je bij wijze van spreken, met een hamer en een beitel en de benodigde kennis van zaken, nog een schip kon bouwen. Daarnaast was Gerrit Jans ook nog gedeeltelijk boer. Behalve een woonhuis met boerenschuur werden er voor 1857 ook nog twee grote houten loodsen en acht arbeiderswoningen gesticht. Tevens werden er twee inhammen in het land gegraven, die dienst deden als zogenaamd "hellinggat". Tot de crisisjaren van 1930 hebben ze het samen volgehouden. De scheepswerf werd omstreeks 1935 opgeheven. De loodsen zijn in de oorlog gesloopt en de machines verkocht. De woninkjes werden gedeeltelijk afgebroken.

De 'Sfinx' is in 1902 in Briltil gebouwd onder de naam 'Naar den Oogste'. Opdrachtgever was Douwe Uilkes Nauta.

Database Liggers van de Scheepsmetingsdienst: Ligger G388N van 'De Jonge Sake'

Eigenschappen

Plaquette nummer:1981 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1902 Ontwerper:Berend Barkmeijer
Werf:Berend Barkmeijer Werf plaats:Briltil
Motor:Inbouw Motor type:DAF 575 , 882 kW
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:19,04 m Breedte berghout:4,10 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:19,10 m
Oppervlakte grootzeil:98,00 m2 Oppervlakte fok:32,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:130,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1904 – onbekend Douwe Uilkes Nauta ( Naar den Oogste)
1926 – onbekend Tiemen de Jonge ( Dankbaarheid)
1974 – onbekend R.H.S. Bergmans ( De Jonge Sake)
onbekend – 1975 R.E. van Heteren, Weesp ( De Jonge Sake)
1975 – onbekend R.Chr.M. Kuitenbrouwer en mevr. Van Falkenburg, Weesp ( De Jonge Sake)
1978 – 1997 M. van Zutphen ( Eerste Zorg)
1997 – 1999 M.J. Lutje Schipholt ( Pronkjewail)
1999 – 2007 O. Stoffer, Muiderberg ( Naer den Oogste)
2007 – 2012 M.K. van Leeuwen, Loosdrecht ( Sfinx)
2012 – onbekend Don Thompson , Jersey ( Sfinx)

Geschiedenis

1905

1905

1905: Foto's uit de eerste jaren van het skûtsje (later 'Sfinx') in Heeg (collectie van Gert Feenstra)

De tjalk ligt in het Sypke in Heeg ongeveer in 1905. De plek is nu nog steeds een kanaaltje tussen het dorp en het bungalow park de "Pharshoeke".
De tjalk ligt in het Sypke in Heeg ongeveer in 1905. De plek is nu nog steeds een kanaaltje tussen het dorp en het bungalow park de "Pharshoeke".
Het schip ligt aan de Syl midden in het dorp met Douwe Uilkes Nauta en zijn vrouw Jikke van de Zee op het schip. Ook staan 2 zoons en 5 van zijn 6 dochters tussen al de andere dorpskinderen.
Het schip ligt aan de Syl midden in het dorp met Douwe Uilkes Nauta en zijn vrouw Jikke van de Zee op het schip. Ook staan 2 zoons en 5 van zijn 6 dochters tussen al de andere dorpskinderen.
De tjalk voor de kant in Heeg
De tjalk voor de kant in Heeg

2010

2010

2010: Fotocollage skûtsje 'Sfinx'

2018

december 2018

december 2018: Reactie van de huidige eigenaar Jacquie Potier op the River Medway in the UK

Me and my partner are currently living on Sfinx on the River Medway in the UK. Loving reading all the information and seeing earlier pictures of our lovely home.

Maart 2018
Maart 2018
Juli 2018
Juli 2018

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht