Starum ST22

Starum ST22

Tijdens het Oud Hollands weekend in de Keukenhof op 5 en 6 april 2014 is de 'Starum ST22' speciaal naar de Keukenhof gevaren in het kader van samenwerking met het Zuiderzeemuseum. De originele 'Starum ST22' is in 1898 door Douwe Roosjen of Is Strikwerda in Staveren gebouwd. Het schip is betrekkelijk kort actief geweest in de visserij. De eerste eigenaar van de jol, visser Hendrik C. de Boer uit Stavoren, heeft er mee op haring en ansjovis gevist. Hij gebruikte zowel de beug als staande netten. In 1904 wordt het schip verkocht en sindsdien niet meer voor de visserij gebruikt.

De nieuwe eigenaar gebruikte het daarna voor pleziertochten. Erik Slagmoolen heeft in 1993 namens het Zuiderzeemuseum de huidige ST22 gebouwd als replica van de ST22, die de dominee van Den Briel had verkocht aan het ZZM. Tegenwoordig noemen we het oude schip "vernieuwbouwd". Dirk Huizinga vertelt daarover: De oude ST22 was in zo miserabele staat, dat restaureren geen zin meer had. Wel zijn er keurig mallen van het scheepje gemaakt, die gebruikt zijn bij het maken van de replica. Deze ST22 heeft inderdaad een bolle kop wat ook volgens Erik niet past bij de Roosjenjollen. Ook volgens Erik is het daarom de vraag wie deze jol echt gebouwd heeft. Het nummer ST22 zegt niet zoveel. Een visser die een ander schip neemt, zet zijn eigen nummer (ST22) op het nieuwe schip. Met welke ST22 hebben we dan 80 jaren later te maken? We weten het niet. Het leek Erik onwaarschijnlijk dat de ST22 van de werf van Roosjen kwam.

Staverse jollen zijn aanvankelijk kleine open scheepjes van zo’ n zes meter lang. Later worden er ook grotere van zeven meter lengte gebouwd met een vaste voorplecht; een soort tent die omhoog gezet kan worden. Deze Staverse jol heeft een tussenmaatje (5.80 meter). Hij heeft een losse voorplecht waarmee de schipper een beschutte ruimte aan boord creëert.

De 'Starum ST22' in het boek 'Staverse jollen' van Dirk Huizinga

Dirk Huizinga schrijft in zijn boek 'Staverse jollen':
Enkhuizen, Zuiderzeemuseum 2009. Replica van de jol die Ids Strikwerda in 1893 voor Jan C. de Boer uit Stavoren zou hebben gebouwd. Of was het Roosjen…? Tenzij de jonge Ids Strikwerda dit jolletje op z’n eigen werfje aan de Stadsfenne bouwde. Dat alles blijft gissen. Deze replica heeft een kenmerkende Roosjenspiegel, maar wel een bolle kop…

Eigenschappen

Plaquette nummer:9138 Zeil nummer:
Categorie:M Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar:1893 / 1993 Ontwerper:
Werf:Vernieuwbouw Erik Slagmoolen Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,80 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1893 – 1904 Hendrik C. de Boer, Staveren ( ST22)
1954 – 1980 C.D. Moulijn, Leeuwarden ( Starum)
1980 – Nu (laatst bekend) Zuiderzeemuseum, Enkhuizen ( Starum ST22)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht