Swaentje

Swaentje

In het boek 'Tjotters en Boatsjes' schrijft Ir. Dr. J. Vermeer het volgende: 

In een van de notitieboekjes komen enkele aantekeningen voor betreffende de tjotter voor de architect Van Kesteren, zoals: Lengte en breedte, 3 boegen, snijwerk op bedelbalk en roer, buitenom snijwerk en groeven, halfrond op zwaarden; alsmede een uurverantwoording: 700 werkuren. De totale prijs zou f 3250,- hebben bedragen. Deze tjotter is het eerste voorbeeld van een 3-gangsboot met een lengte van 4,80-4,90 meter, waarvan De Jong er een twaalftal heeft gebouwd. Het scheepje is in 1977 in de collectie van het Nederlands Scheepvaart Museum opgenomen.

Zoals al opgemerkt blijft de breedte aanvankelijk beneden 2 meter, zoals ook bij deze boot, maar zien we deze in de loop der jaren toenemen tot circa 2,20 meter. Evenals deze hebben verschillende andere boten uit deze groep een hoog vast voordek aan de achterkant afgesloten met een waterlijst. Het snijwerk op de hennebalk (met naam) en op de bedelbalk over het voordek is typerend voor De jong.

Van Kesteren heeft later (in 1963) door Berend de Jong een boeier van 7 meter lengte laten bouwen. De tjotter werd verkocht aan J.P. van den Bent te Den Haag. In 1977 kocht de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum te Amsterdam de tjotter van H. Stork te Gouda om als museumobject te dienen. De foto's zijn afkomstig van het scheepvaartmuseum.

Eigenschappen

Plaquette nummer:169 Zeil nummer:
Categorie:M Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1958 Ontwerper:Gebr. de Jong
Werf:Gebr. de Jong Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,90 m Breedte berghout:1,96 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1958 – 1963 F.H.W. van Kesteren, Laren (NH) ( Swaentje)
1963 – onbekend J.P. van den Bent, 's Gravenhage ( Swaentje)
onbekend – 1977 H. Stork, Gouda ( Swaentje)
1977 – Nu (laatst bekend) Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam ( Swaentje)

Geschiedenis

1959

april 1959

april 1959: Waterkampioen april 1959 nummer 1019 - Er worden nog tjotters gebouwd

Dit wisten wij niet toen wij een jaar geleden naar Friesland togen op zoek naar een tjotter! De schepen, die men ons onder die naam aanbood, waren van dien aard, dat wij hiervoor met de beste wil van de wereld geen enthousiasme konden opbrengen. Gelukkig bleek ons op een van onze zwerftochten, dat er nog één werf in Heeg was waar deze scheepjes werden gebouwd. Het spreekt vanzelf, dat wij zeer benieuwd waren, toen wij de volgende zaterdag naar Heeg gingen, waar we door scheepsbouwer De Jong werden verwelkomd. Het toeval wilde, dat er juist een dergelijk scheepje, bestemd voor Amerika, gereed lag. Wat wij zagen was een juweeltje! Geheel gemaakt van duims eikehout met alles, wat aan en op een echte tjotter behoort te zitten, zoals uitgesneden en versierde bedelbalken, uitgesneden roerklik, vergulde krullen op het boeisel.
Dit was het schip waarvan we hadden gedroomd, doch dat we nooit konden vin­den. Toen wij 's middags naar huis gingen, hadden wij opdracht gegeven tot het bouwen van een zelfde schip. Natuurlijk wilden we zoveel mogelijk van de bouw meemaken, aangezien deze geheel anders is dan van andere scheeps­typen. Zo kunnen wij er iets over vertellen.
Het is jammer, dat er nog maar één werf is die deze scheepjes maakt. Erger is het evenwel, dat zelfs deze werf er nog veel te weinig bouwt. Is dit onbekendheid? Dan is men nu op de hoogte. Wees niet bang voor de prijs, ga eens informeren. Het zal best meevallen. Wij hebben er alweer de eerste zomer mee achter de rug en kunnen gerust zeggen, dat het scheepje in alle opzichten aan onze verwachtingen heeft beantwoord. 

pdf Waterkampioen april 1959 nr1019 - Er worden nog tjotters gebouwd

1977

1977

1977: Foto's Scheepvaartmuseum Amsterdam

1993

23 juli 1993

23 juli 1993: Beschrijving Tjotter 'Swaentje' door Nederlands Scheepvaart Museum

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht