't Swaentje

't Swaentje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Tussen 1963 en 1976 hebben heel wat schouwen hun weg uit de bouwloods van Jachtwerf Brandsma gevonden naar het water. De meest gevraagde open zeilschouw was die van 5,50 X 1,95m. Maar ze zijn ook in andere lengtes gebouwd. Kajuitschouwen werden gebouwd vanaf 6,50 m tot iedere gewenste lengte. Hoe stevig zo'n schouw van 6,5 meter in elkaar moet zitten, blijkt uit de materiaalspecificatie. Huid 24 mm eiken; spanten ± 52 X 70 mm eiken; leggers (liggen dwars over het vlak) 60 X 140 mm eiken. Zo kan je een hecht doortimmerd schip bouwen. Alles in eikenhout en met gegalvaniseerde beslagen.

De schouw  ´´t Swaentje´ is een open schouw met een lengte van 4.30m, dus kleiner dan gebruikelijk. Ze is in 1969 gebouwd en te water gegaan.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1178 Zeil nummer: GE94
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1969 Ontwerper:M. Brandsma
Werf:Jachtwerf Brandsma Werf plaats:Rohel
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,30 m Breedte berghout:1,45 m
Diepgang:0,29 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:5,05 m2 Oppervlakte fok:2,29 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:7,34 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1976 – 1990 Mevr. Joustra, Woerdense Verlaat ( Jupiter)
1990 – 1997 D.G. van Dijk, Woerden ( Jupiter)
1997 – onbekend L.E. Noest, Den Haag ( 't Swaentje)

Geschiedenis

2017

1 juni 2017

1 juni 2017: Reactie van Dirk Slijper (eigenaar Fries jacht ´Hommel´)

Ik meen dat de naam "Jupiter" op het boeisel was uitgesneden. Als dat correct is , ben ik er bijna zeker van dat het de "Jupiter" is die mijn vader E.F.Slijper bij Brandsma liet bouwen. Het jaartal kan ik met enige moeite wel achterhalen, maar ligt rond het midden van de jaren zeventig . 
De ligplaats was indertijd bij de scheepswerf "Aalsmeer"van Theo Dekker aan de Uiterweg in Aalsmeer. Mijn vader , 1.92m lang , paste eigenlijk niet in de betrekkelijk smalle schouw . Ik meen dat we het scheepje na 2 of 3 jaar in bemiddeling hebben gegeven aan Theo Dekker. Ik heb de "Jupiter" later ooit nog in de Grecht zien zeilen en dat lijkt juist te zijn gegeven de woonplaats van Mevrouw Joustra (Woerdens Verlaat). Het was een lief scheepje , mooi blank eiken, maar te klein voor een grote man . 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht