Taling

Taling Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Ruim een eeuw geleden bezat Huizen twee botterwerven, de werf 'Gebroeders Schaap' en de werf "J. Kok & Zn". Huizen was een bloeiende vissersplaats van waaruit werd gevist op de Zuiderzee op: 'bot, haring en ansjovis'. Na het afsluiten van de Zuiderzee in 1932 was het moeilijk voor de vissers om nog een bestaan te vinden. De scheepswerf 'J. Kok & Zn.' is gestart in 1916 als voortzetting van de in 1882 gestarte werf Lindeman en Kooy en bleef bestaan tot 1967.

Deze kleine botter heeft Kok in de crisisjaren voor de oorlog voor eigen rekening gebouwd als wegbrenger, om zijn mensen aan het werk te houden. Een wegbrenger ging met de eerste vangst van een aantal botters alvast naar de veiling, terwijl de rest nog een dagje door viste. Hij is uiteindelijk met een roef als jacht verkocht en heeft dus nooit zelf gevist. De bouwer Janus Kok is in '71 of '72 nog aan boord geweest.

Aan de wal bij Joh. van der meulen in Sneek ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan in 2015
Aan de wal bij Joh. van der meulen in Sneek ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan in 2015

Eigenschappen

Plaquette nummer:720 Zeil nummer: VB76
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Botter

Bouw

Bouwjaar:1938 Ontwerper:J. Kok
Werf:J. Kok Werf plaats:Huizen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:10,50 m Breedte berghout:3,50 m
Diepgang:0,75 m Masthoogte water:12,00 m
Oppervlakte grootzeil:30,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:23,00 m2 Oppervlakte kluiver:12,00 m2
Oppervlakte totaal:65,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1938 – 1939 Chr. Kok, Oud Loosdrecht ( Johanna)
1939 – 1946 N. Pessers, Waalwijk ( Johanna)
1946 – 1964 Chr. Peers de Nieuwburgh en B. de Vinck de Winnezeele ( Sarcelle)
1964 – 1967 C.A. Lijten, Berendrecht ( Taling)
1967 – 1971 K. Abrams, Berchem ( Taling)
1971 – 1994 G.H. Bast, Alblasserdam ( Taling)
1994 – 1997 A. van de Nadort, IJlst ( Taling)
1997 – onbekend G.A. Salverda, IJlst ( Taling)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht