Tarke

Tarke Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Eigenschappen

Plaquette nummer:563 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Boatsje

Bouw

Bouwjaar:1948 Ontwerper:Gebr. de Jong
Werf:Gebr. de Jong Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,60 m Breedte berghout:1,60 m
Diepgang:0,20 m Masthoogte water:45,50 m
Oppervlakte grootzeil:8,00 m2 Oppervlakte fok:4,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:12,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1969 – 1995 P.E. Hoekstra, Alsemberg ( Tarke)
1995 – 2001 E.A. Leeman, Geldrop
2001 – 2012 Stichting Behoud Tarke, Aalsmeer ( Tarke)

Geschiedenis

2002

2002

2002: Spiegel der Zeilvaart October 2002 nr08 - Het Boatsje Tarke gerestaureerd

Nu is het nauwelijks nog voor te stellen, toch is het maar een paar decennia geleden dat visserman Pieter Poepjes voor dag en dauw met het boatsje Tarke langs zijn fuiken in het Slotermeer zeilde. Zonder het spriettuig te laten zakken, sloeg hij het getaande zeil met een simpele beweging een paar keer om de ongestaagde steekmast en begon het binnensjorren van de netten. Gladde boorden, zonder boeiborden, klampen of uitsteeksels, maakten het hem daar¬bij gemakkelijk. Met de SLO4 had de Heeger werfbaas Berend de Jong hem een uitstekend visbootje geleverd, dat tot 1965 in gebruik zou blijven. Daarna zeilde de familie Hoekstra vanuit de Achterhoek met hun twee zoontjes en dochter er vele zomers mee over de grote rivieren en van de Biesbosch tot in Friesland toe. Uiteindelijk ontgroeide die het 4,60 meter lange en 1,75 meter brede scheepje. Van zeilen kwam het steeds minder, mede door het klimmen der jaren, die ook aan het eikenhout begonnen te knagen.

pdf SdZ October 2002 nr08 - Het Boatsje Tarke gerestaureerd.pdf

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht