Tsjits

Tsjits

Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in zijn boek "Het Friese jacht":
Van het Fries jacht 'Tsjits' is zeer weinig bekend. De eerdere toeschrijving aan Eeltje Holtrop van der Zee is niet te verdedigen, de grond hiervoor ontbreekt geheel; ten eerste omdat de geschiedenis van vòòr 1961 geheel onbekend is en ten tweede omdat dergelijke bootjes op vele werven in Friesland werden gebouwd. Ook het houtsnijwerk geeft geen aanknopingspunt; dat is duidelijk in later tijd aangebracht.

Eigenschappen

Plaquette nummer:418 Zeil nummer:
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Fries jacht

Bouw

Bouwjaar:1868 Ontwerper:E. Holtrop van der Zee
Werf:E. Holtrop van der Zee Werf plaats:Joure
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,80 m Breedte berghout:2,15 m
Diepgang:0,40 m Masthoogte water:6,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1961 – 1978 H. Posthuma, Leeuwarden ( Tsjits)
1978 – Nu (laatst bekend) E.H. Bos, Nunspeet ( Tsjits)

Geschiedenis

1964

1964

1964: Waterkampioen juni 1964 nummer 1127 - Fries jacht 'Tsjits' als nieuw te water

In de autospuiterij van de firma Posthuma te Leeuwarden stond kortgeleden tussen allerlei auto's en onderdelen een prachtig Fries jacht. Ongeveer drie jaar geleden kochten vader en zoon Posthuma dit schip gehavend en half vergaan van een binnenschipper uit Leeuwarden. Het jacht had van de oude glorie alleen nog de sierlijke lijnen behouden, verder was er veel aan verknoeid en vertimmerd. Posthuma senior, vroeger van beroep wagenmaker. weet hoe hij met eikenhout moet omgaan en hij had zich tot taak gesteld het Friese jacht geheel de oude oorspronkelijke vormen en glorie terug te geven, wat ook heel goed is gelukt. Drie jaren lang zijn alle vrije uren zo ongeveer aan de restauratie besteed en kosten noch moeite zijn gespaard. Daarbij werd hij geassisteerd door de Leeuwarder J. Wiersma, die ook was betrokken bij de restauratie van het boeiertje 'Buizerd'.
Men heeft een sterk vermoeden dat dit jacht is gebouwd op de werf van „Eeltsje-baes" te Joure, de oude stamwerf van de Friese jachten en boeiers. De heren Posthuma doen alle moeite om achter de herkomst en de oorspronkekjke naam van dit schip te komen. In ieder geval betekent dit nog naamloze jacht, dat ondertussen te water is gelaten, een rijke aanwinst voor de afdeling Friese jachten van het Stamboek.

1977

29 oktober 1977

29 oktober 1977: Brief van oud-eigenaar H. Posthuma uit Leeuwarden

In 1977 stuurt oud-eigenaar H. Posthume een uitgebreide brief naar het secretariaat van de SSRP. Daarin vertelt hij over de aanschaf, de restauratie en de ervaringen met de 'Tsjits'. Centraal punt in zijn brief is de discussie of het jacht al dan niet door Eeltje Holtrop van der Zee in Joure is gebouwd. Iets waar Dr. Ir. J. Vermeer later grote vraagtekens bij zet. Een belangrijk gegeven wat dhr. Posthume noemt is de ontmoeting met de oude scheepsbouwer H. Hoogeveen uit Blak, die in zijn vroegere jaren 1909-1912 werkzaam is geweest op de werf van Auke van der Zee in Joure.

pdf Brief Informatie Fries jacht Tsjits - H Posthuma 29-10-1977

1992

1992

1992: De 'Tsjits' in het boek 'Het Friese jacht' van Dr. Ir. J. Vermeer

2006

12 mei 2006

12 mei 2006: E-mail van Arjen Bos uit Kennesaw GA, USA

Mijn vader heeft hem nog steeds. Ligt niet in het water echter. Een liefhebber zou hem eigenlijk moeten overnemen. Hij heeft ook de boeier 'Maaike' in bezit gehad.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht