Twee Gebroeders

Twee Gebroeders

Op 12 augustus 2000 werd in Lekkum (even boven Leeuwarden), onder grote belangstelling een nieuwe tjotter te water gelaten. Opdrachtgever was Jan Brilleman en de bouwer Jacques Sambrink. Een mooie zeeg, gepiekte spantvorm, fraai verloop van de gangen en werkelijk schitterend afgewerkt tot in de details. 

In zijn jeugd heeft Jan Brilleman veel in de tjotter 'Kloekie' gevaren, door Eeltje Holtrop van der Zee in 1884 gebouwd. Deze tjotter is in 1960 bij een brand verloren gegaan. In 1999 heeft J.J. Sambrink uit Lekkum in opdracht van (en veel samen met) Jan Brilleman de tjotter 'Twee Gebroeders' gebouwd op basis van de lijnen van de 'Kloekie'. Jan is daarvoor twee jaar lang per trein om het weekend vanuit Amsterdam naar Lekkum gereisd om te assisteren bij de bouw.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1999 Zeil nummer: RE26
Categorie:C Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1999 Ontwerper:Naar voorbeeld tjotters Eeltje Holtrop
Werf:J.J. Sambrink Werf plaats:Lekkum
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Gepiekt Kiel:Kielbalk

Afmetingen

Lengte stevens:4,75 m Breedte berghout:2,02 m
Diepgang:0,35 m Masthoogte water:8,00 m
Oppervlakte grootzeil:13,63 m2 Oppervlakte fok:7,83 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:21,46 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1999 – 2008 J. Brilleman, Ommen ( Twee Gebroeders)
2008 – Nu (laatst bekend) H. Brilleman, Kudelstaart ( Twee Gebroeders)

Geschiedenis

2000

augustus 2000

augustus 2000: Spiegel der Zeilvaart augustus 2000 nummer 8 - Twee Gebroeders Een nieuwe tjotter aan de vloot toegevoegd

Voor Jan Brilleman, jarenlang archivaris en bestuurslid van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, werd het zeilen met zijn Thiebout aak te zwaar. Om toch te kunnen blijven zeilen zocht hij naar de mogelijkheid om in een echte tjotter te zeilen. Maar dan een met een gepiekte spantvorm zoals Eeltje en Auke van der Zee die in het begin van deze eeuw bouwde.

Door zijn werk voor de SSRP kent hij Jacques Sambrink al vanaf 1990 en na de nodige gesprekken nam deze laatste de uitdaging een tjotter te bouwen aan. Sambrink werkt overdag als coördinator bij Jeugdherberg It Beaken in Heeg en is 's winters in de weer met het onderhoud van de tjottervloot. Van huis uit is Sambrink scheepstimmerman, maar had vooral ervaring met het intimmeren van jachten.
Zelf was Sambrink van '92-94 eigenaar van de tjotter 'Aleide Anna'. Een in 1916 bij Auke van der Zee gebouwde fjouweracht voor Jhr. Q.J. van Swinderen uit Josdrecht. Vermeldenswaard is dat het mooie gepiekte scheepje tot 1980 in de familie bleef en nu eigendom is van Lex Maat. In de twee jaar dat Sambrink eigenaar was, besteedde hij alle tijd aan de restauratie van het scheepje.

Na de opdracht werden bestaande tekeningen en opmetingen van andere tjotters bekeken en rolde er een computermodel uit de plotter. Nadat in februari 1999 de vijf bouwmallen in de garage van Sambrink waren opgesteld en strooklatten het verloop van de gangen aan-gaven, werden de tekeningen opzij geschoven en er werd op het oog verder gewerkt. Het meeste hout, de 2 tot 2,5 cm dikke gangen van Slavonisch eiken, is geleverd door Talens uit Staphorst en de krommers en overige inhouden komen van Van Leersum uit Bergum. 
De bouw van de tjotter ging geheel op de oude manier. Er werd echter wel alles met rvs geschroefd en de naden werden, na breeuwen met katoen, met Sikaflex gerubberd. Alle houtwerk van de romp werd 8 x met Epifanes gelakt en de onderdelen als mast, roer, zwaarden e.d. kregen zelfs 12 laklagen.
Opvallend was het fraaie sierwerk dat door Jan's vriend Bernd Alm uit Hamburg was gemaakt. Vader en zoon Idsenga uit Bolsward boden spontaan aan het smeedwerk voor hun rekening te nemen. Zeilmaker Jan de Boer uit Akkrum kwam de tjotter persoonlijk tuigen met de door hem gemaakte zeilen die 21 m2 groot zijn.

pdf SdZ augustus 2000 nr08 - Twee Gebroeders-Een nieuwe tjotter aan de vloot toegevoegd

2004

augustus 2004

augustus 2004: De Waterkampioen nummer 18 2004: Deelnemer aan de 30e Regionale Friese Reünie voor Ronde jachten Schouwen en Staverse jollen

Ze noemen zichzelf eigenlijk een beetje gek - en verslaafd. Gek van eikenhout en verslaafd aan het zeilen met hun Friese jachten, tjotters, schouwen, Staverse jollen, boeiers en boatsjes. Voor de dertigste keer kwamen ze bij elkaar om hun gekte te vieren. Op het Heegermeer. Met admiraalzeilen, wedstrijden, een Indonesisch buffet en veel verhalen...
Ook de 'Twee Gebroeders' was één van de deelnemers aan de 30e Regionale Friese Reünie.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht