Verezam (ex-Vijverberg)

Verezam (ex-Vijverberg) Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Eigenschappen

Plaquette nummer:50 Zeil nummer: OA31
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Botter

Bouw

Bouwjaar:1958 Ontwerper:J. Bültjer
Werf:H. Bültjer Werf plaats:Ditzum (D)
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:15,60 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1958 – 1963 J.A.G. Sandbergh, Wassenaar ( Vijverberg)
onbekend – onbekend ( Favourboat)
1985 – 1987 G.B. Wolverson, Christchurch Dorset ( Verezam)

Geschiedenis

1963

1963

1963: De botter 'Vijverberg' in een advertentie van Mercedes in het boek "Hollandse jachten van de toekomst" van H. Kersken

1985

1985

1985: Inschrijving Botter 'Verezam' in 1985

Het Botterjacht rond 1985 in Engelse handen
Het Botterjacht rond 1985 in Engelse handen
Engelse Ansichtkaart
Engelse Ansichtkaart

2007

2007

2007: H.R. Terwindt uit Haarlem meldt het volgende:

De Vijverberg, destijds van de fam. Sandbergh, werd verkocht naar Engeland. De nieuwe eigenaar doopte het schip "Favourboat", omdat dit het meest leek op de Nederlandse naam. Met windkracht 8 stak hij even over van Dover naar Calais. Dit was in 1965. Wij voeren ook die kant uit met de 'Brontoliet'. 

2018

11 december 2018

11 december 2018: Wooden Dutch barge (wreck) at Broadness Harbour on the Thames

We ontvingen van Andrew Crosby uit Engeland een reactie op ons bericht in de rubriek "Opsporing verzocht" over "De Botter 'Johanna' in Engeland":
There is a wreck of a botteryacht at Broadness Harbour on the Thames. I don't know if it is 'Johanna'. This is where the botteryacht wreck is located: 51.4634630, 0.3109590. Andrew

Wij hebben hem geantwoord dat het wrak op de foto botterjacht 'Johanna' niet kon zijn. De 'Johanna' heeft bijvoorbeeld de mast voor de kajuit staan en het wrak op de foto heeft duidelijk de mast op de kajuit staan met een overloop voor de fok er voor.​

Het hele verhaal hebben we geplaatst in onze rubriek Opgemerkt. Daarop kregen we de volgende reactie van Ole Pfeiler:
Ik zie veel overeenkomsten met de door de Duitse werf Bültjer gebouwde botters. Het schip lijkt veel op de 1958 gebouwde "Vijverberg". De motor die op de foto te zien is, lijkt me toch een Mercedes OM321 te zijn (ik had hetzelfde model in mijn tjalk zitten). Bültjer heeft altijd veel gemariniseerde Mercedes verbouwd. Dit detail wijst op de "Vijverberg". Ook het hoge voorluik vind ik opvallend.

Op de website van de Engelse fotograaf J Paul Lincoln (28 januari 2016) schrijft hij:

Some of my favourite bike routes are between Erith and Greenwich along the Thames Path, and from Gravesend to Tilbury via the little boat that ferries me and my trusty bike across the river into another world which is Tilbury. Outside the dock area you find East and West Tilbury, both forgotten gems of rural Thurrock. Another favourite is the route from Greenhithe out to the Broadness moorings on Swanscombe Marshes, full of rusting hulks and a beautiful neglected dutch Botter barge called "Verezam" who's original wooden nameplate adorns our shed at the bottom of the garden. You can see a pic of her in my gallery... she's the one stuck in the mud in the middle of a field of grass. 

Lees het hele verhaal "Wooden Dutch barge (wreck) at Broadness Harbour on the Thames" in onze rubriek "Opgemerkt".

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht