Vrouwe Dotje

Vrouwe Dotje Niet actief

Ronde en Platbodemjachten, die binnen deze groep (Categorie Z) vallen, zijn ooit met een 9000-registratie-nummer in het Stamboek geregistreerd. Ze hebben nooit een plaquette gehad. Dit schip staat geregistreerd in Categorie Z in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Wij weten op dit moment niet waar het schip zich bevindt of dat het nog bestaat. Bij een 'Actieve' inschrijving krijgt zo'n schip alsnog een plaquettenummer. Wanneer zeker is dat het schip niet meer bestaat, verhuist het naar Categorie V.

Berend de Jong was in 1972 de zestig al ruim gepasseerd toen hij de tjotter 'Vrouwe Dotje' bouwde. In 1966 was Pier Piersma bij hem in de leer gekomen. Het was dat die jongen van de Jeugdherberg kwam en handig was met boten. Na een paar weken gaf Berend te kennen dat het met deze jongen wel goed zou komen. Berend de Jong bouwde de 'Vrouwe Dotje' als laatste tjotter in 1972, maar hij presteerde het nog om drie wildschieters te bouwen in 1980. Zesenzeventig was hij toen. Dat waren ook zijn laatste schepen. Hij was de laatste werfbaas van drie generaties De Jong. De eerste, Joucke Fetzes is acht generaties terug.

Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in zijn boek "Tjotters en Boatsjes":
In een van de notitieboekjes vonden we een los blaadje met het telefoonnummer van de heer Scheer te Arnhem alsmede de vermelding: Tjotter 4,90 - 2,30 m, hol voor 95, achter 90 (cm). Dit is weer een 3-gangs¬boot, met een haast klassieke breedte. Zij heeft een open voorkuip.

Eigenschappen

Plaquette nummer:9097 Zeil nummer: RE93
Categorie:Z Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1972 Ontwerper:B. de Jong
Werf:B. de Jong Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,90 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1972 – 1974 J.C. Scheer, Arnhem ( Vrouwe Dotje)
2017 – (Eigenaar, nu geen relatie met het Stamboek) Wim Soer, Wanneperveen ( Vrouwe Dotje)

Geschiedenis

1997

1997

1997: De tjotter 'Vrouwe Dotje' in het boek "Tjotters en Boatsjes" van Dr. Ir. J. Vermeer

De tewaterlating op zaterdag 3 juni 1972 ging met enige plechtigheid gepaard, want het zou de laatste tjotter zijn die Berend de Jong bouwde. De burgemeester van Wymbritseradeel overhandigde de bouwer in opdracht van de Commissaris der Koningin een legpenning en namens de gemeente een Makkumer tegel met het gemeentewapen. Ook een vertegenwoordiger van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten hield een korte toespraak en bood als herinnering een oorkonde aan. Het zou echter toch de laatste niet zijn; twee jaar later liep een nog grotere tjotter van de helling (Tjotter gebroeders, plaquette 1011).

De opdrachtgever liet de boot door het watersportverbond meten. Zij kreeg het registratienummer RE93 toegewezen. Nog hetzelfde jaar nam Scheer met de "Vrouwe Dotje" deel aan de Regionale Friese Reünie. Om welke reden de tjotter slechts enkele jaren later te koop werd aangeboden en wie de huidige eigenaar is hebben we niet kunnen achterhalen.

2017

20 mei 2017

20 mei 2017: Bericht van W.D. Soer uit Wanneperveen

Onlangs kocht ik het boek "Tjotters en Boatsjes", auteur Dr. Ir. J. Vermeer. Op blz. 284 wordt de 'Vrouwe Dotje' beschreven. Van deze tjotter ben ik thans de eigenaar. Helaas is hij nodig aan een grondige restauratie toe. De bouw van de tjotter was van Berend de Jong een staaltje van vakmanschap. Frans eiken met kennis van zaken uitgezocht, katrollen handgemaakt enz.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht