Vrouwe Guurtje

Vrouwe Guurtje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Het begin van de werf ligt in Koudekerk waar een meneer Boot in 1852 een scheepswerf oprichtte, genaamd 'De Waard'. Later verhuisde deze werf naar Alphen en nog later naar Woubrugge. In 1877 besloten zijn zoons, Jacobus en Pieter, voor zichzelf te beginnen op een stuk grond in de Waard in Leiden. Het bedrijf heette 'Scheepswerf De Gebroeders Boot' maar ook werd de naam "De Waard" nog gebruikt. Jacobus specialiseerde zich in houten schepen en Pieter in ijzeren. 

De tjalk 'Vrouwe Guurtje' is in 1896 gebouwd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1859 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1896 Ontwerper:Gebr. Boot
Werf:"Scheepswerf De Gebroeders Boot" / "De Waard" Werf plaats:Leiderdorp
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:IJzer Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:13,00 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,85 m Masthoogte water:14,00 m
Oppervlakte grootzeil:60,00 m2 Oppervlakte fok:20,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:80,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1975 – 1980 R. van Giffen ( Vrouwe Guurtje)
2000 – 2002 M.L.M. van der Post, Sint Annaland ( Vrouwe Guurtje)

Geschiedenis

2018

26 oktober 2018

26 oktober 2018: Reactie van oud-eigenaar R. van Giffen

ik heb dit schip rond 1975 gekocht, waar het in Gorinchem lag te verloederen en gebruikt werd als opslag. Door mij is dit schip weer op zijn oorspronkelijke lengte terug gebracht en totaal opgeknapt en verbouwd tot het schip waarvan ik de foto op de website gezien heb. Na mijn vertrek naar de USA is het verkocht en in diverse handen terecht gekomen.
Ik heb het schip na mijn terugkomst uit de USA heel toevallig gevonden, toen het in Enkhuizen lag. Het schip zag er verwaarloosd uit. Wij hebben nog met de toenmalige eigenaren gesproken en hebben begrepen dat het schip naar Engeland verkocht is om daar dienst te doen op de kanalen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht