Vrouwe Jacoba

Vrouwe Jacoba Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Voor velen zijn kleine Grundels en Schouwen het eerste begin geweest van het platbodemzeilen. Net als de kleine schouw is een grundeltje een goedkoop scheepje vanwege de eenvoudige vorm: een plat vlak, rechte spantdoorsneden, een rechte voorsteven en een platte spiegel. In de jaren zestig heeft J.K. Gipon een aantal kleinere Grundels ontworpen voor Kooijman en de Vries. De 6,65 meter versie was daar één van.

De 6.65 meter Grundel-versie 'Vrouwe jacoba' is gebouwd in 1978. Wie de opdrachtgever was en onder welke naam ze te water is gelaten, weten we (nog) niet.

De eerste 6.25 meter Grundel had een plat vlak zonder doorlopende scheg. Om de stabiliteit te vergroten werden de latere jachtjes uitgevoerd met een onder het hele vlak doorlopende scheg tot de door het Stamboek toegelaten hoogte (2 procent van de waterlijnlengte). Deze scheg bestond uit een massieve stalen balk van 10 x 10 centimeter en had door het toegevoegde gewicht een goede invloed op de helling onder zeil. Ook het varen op de motor werd er gunstig door beïnvloed vanwege de toegenomen koersvastheid en manoeuvreerbaarheid. 

De 6.65 meter Grundel-versie is een iets vergrote 6.25 meter versie
De 6.65 meter Grundel-versie is een iets vergrote 6.25 meter versie

Eigenschappen

Plaquette nummer:1762 Zeil nummer: GD165
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Grundel

Bouw

Bouwjaar:1978 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Kooijman & De Vries Werf plaats:Deil
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,65 m Breedte berghout:2,75 m
Diepgang:0,45 m Masthoogte water:7,75 m
Oppervlakte grootzeil:14,77 m2 Oppervlakte fok:5,08 m2
Oppervlakte botterfok:8,31 m2 Oppervlakte kluiver:4,77 m2
Oppervlakte totaal:32,93 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1983? – onbekend J.C. van Berkel, Koog a/d Zaan ( Vrouwe jacoba)
onbekend – 2000 J.C. de Bruijn, Oosterhout ( Vrouwe Jacoba)
2000 – 2007 L. Sijtsma, Borger ( Vrouwe jacoba)

Geschiedenis

1984

7 april 1984

7 april 1984: Meetbrief Grundel Vrouwe Jacoba

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht