Vrouwe Petronella

Vrouwe Petronella

Jachtbouwer J. Blok, die op verschillende plaatsen in Nederland jachten heeft gebouwd, heeft zich rond 1970 in Bovenkarspel gevestigd. Tegen Broekerhaven aan en met het IJsselmeerwater bijna vlak voor de deur, heeft hij veel schouwen van 7-10,50 meter gebouwd. De afbouw is veelal elders of in eigen beheer van de eigenaar gedaan.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2081 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1974 Ontwerper:O. de Bruijn
Werf:J. Blok Werf plaats:Bovenkarspel
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,50 m Breedte berghout:3,28 m
Diepgang:0,66 m Masthoogte water:11,20 m
Oppervlakte grootzeil:24,00 m2 Oppervlakte fok:12,00 m2
Oppervlakte botterfok:19,50 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:55,50 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1973 – Nu (laatst bekend) G. Hesse, Voorburg ( Vrouwe Petronella)

Geschiedenis

1973

30 september 1973

30 september 1973: Aankoopkwitantie Zeeschouw Vrouwe Petronella

2016

29 mei 2016

29 mei 2016: De geschiedenis van de eerste gaffel (afkomstig van de schokker 'Albatros')

De geschiedenis van de eerste gaffel

Geert Hesse schrijft ons:
Onlangs heb ik de gaffel van mijn eerste zeilen via marktplaats verkocht. Wat zo’n “stuk hout” nog een geschiedenis krijgt.
Zo’n 42 jaar geleden lag ik met mijn half afgebouwde zeeschouw 'Vrouwe Petronella' op de Kagerplassen. Er kwam vanuit de verte een roeibootje naar ons toe varen die langszij aanlegde . Zonder goeden dag te zeggen stapte de roeier bij ons aan boord en zei “Dat is een Blokschouw en je hebt nog geen zeilen”. Hij had helemaal gelijk. Na een korte groet aan mijn vrouw zei hij tegen haar “Je man kan morgenavond even langskomen ( Mooie Nel in Haarlem) dan kan hij zeilen op halen”. Hij stapte weer in zijn roeibootje en voer weg zonder verder wat te zeggen. Rare gang van zaken . Toch maar de volgende avond vroeg op de brommer van Voorburg naar Haarlem gereden, want er moesten toch eens zeilen op die schouw. Hij had het grootzeil, en fok al languit in de kamer liggen en zei “ze kosten 50 gulden goed zeker”. Na minder dan twintig minuten stond ik weer buiten en ging weer op de brommer naar Voorburg.  Ik had geen auto in die tijd. Om half twaalf ‘s avonds kwam ik thuis en daar stonden al een gaffel en twee zeilzakken voor de deur. Mijn vrouw had niets gemerkt en er was ook niet aangebeld. Van mijn volgende salaris heb ik 50 gulden naar hem gebracht. Niet binnen geweest, “Dag” en de deur ging dicht.
De man heette van Vierssen en had  de oude zeilen van de schokker Albatros (OC41) van Vreedenburgh overgenomen voor zijn eigen nieuwe schokker 'Adebar', ook een Vreedenburgh-schokker. Hij had nieuwe dacron zeilen gekocht en de oude katoenen zeilen mocht ik overnemen. Ik heb er nog zo’n 10 jaar mee gevaren. Het is wel frappant dat de gaffel van dat grootzeil nu weer voor 50 verkocht is maar dan wel euro’s. Lijkt een goede investering te zijn geweest. Ben benieuwd wie de gaffel ooit nog eens zal krijgen.

De zeeschouw 'Vrouwe Petronella' is op het Haringvliet varend voor de wind in een opkomende onweersbui met het zeilnummer OC41. De bijboot kwam af en toe langszij surfen.
De zeeschouw 'Vrouwe Petronella' is op het Haringvliet varend voor de wind in een opkomende onweersbui met het zeilnummer OC41. De bijboot kwam af en toe langszij surfen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht