Waterman

Waterman Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De Grundel 'Waterman' is in 1937 gebouwd in Aalsmeer op de werf van De Vries met een lange geschiedenis. Christoffel Johannes Wilhelmus (Han) was 12 jaar oud toen hij vanuit Amsterdam in Aalsmeer kwam en al gauw leerde het vak van scheepstimmerman leerde op de werf van Van Dam. In het vroege voorjaar van 1906 trok Han de Vries met zijn gezin vanuit Leiden, waar men inmiddels woonde, terug naar Aalsmeer. Hij begon een eigen scheepswerfje aan de Kerkwetering aan het zuideinde van het Hellingpad. De vier zoons groeiden op deze werf op en leerden het vak van scheepsmaker haast spelenderwijs. In het voorjaar van 1938 werden de werven van vader en zoons samengevoegd onder de naam "Firma Gebroeders De Vries, werven De Vlijt en Westeinder".

Informatie van Leopold I. Hertzberger (zoon oud-eigenaar)

Een tijd geleden werd ik gevraagd of ik een foto had van de Aalsmeerse grundel “Waterman”, plaquettenummer 91. Et voila, zie de bijlage. Mijn vader (Ellis Hertzberger) zit aan het roer, mijn benen zijn zichtbaar onder de giek. De Waterman was eigendom van mijn ouders. Ik heb het zeilen in die boot geleerd. De boot is verkocht in 1967 of 1968. Ik heb op het internet gezocht, maar ik kan haar niet vinden. Ik vrees dat zij niet meer bestaat.

Eigenschappen

Plaquette nummer:91 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Grundel

Bouw

Bouwjaar:1937 Ontwerper:De Vries
Werf:Gebr. De Vries, De Vlijt en Westeinder Werf plaats:Aalsmeer
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1963 – eind jaren-60 E. Hertzberger , Weesp ( Waterman)
eind jaren-60 – onbekend Fam. Meesters, Terwinselen ( Waterman)

Geschiedenis

2018

26 augustus 2018

26 augustus 2018: Reactie van Roel Kahmann

Ik heb op de 'Waterman' leren zeilen op het Veerse meer. De boot was toen in bezit van de familie Meesters uit Terwinselen. Ik neem aan dat zij de boot van de familie Hertzberger in 1967/68 hebben gekocht. Zij hadden evenals mijn ouders een vakantiehuisje in Vrouwenpolder. De boot lag in de zomer op het strandje bij de Veerse Gat dam. In de winter lag de boot in Kamperland bij jachtwerf Zwemer. Ik weet dat op de werf in Arnemuiden er nog een nieuw vlak onder is gezet.
Jaren later heb ik bij de familie nog geïnformeerd of zij de boot nog hadden, want ik wilde haar wel kopen en restaureren. Zij hebben toen aangegeven dat er iemand van een museum was geweest en dat zij de boot overgenomen hebben. Ik heb nog niet kunnen achterhalen welk museum het betreft.
Ik bewaar zeer goede herinneringen aan het zeilen met deze Grundel en zou haar nog wel eens willen zien.

25 september 2018

25 september 2018: Reactie van Huib de Vries

De bouwer, C.J.W. de Vries, was mijn grootvader en eigenaar van de gelijknamige scheepswerf in het dorp Aalsmeer. Via het Zuiderzee museum in Hoorn is de grundel in het Openluchtmuseum in Arnhem terechtgekomen. Op dit moment wordt de grundel daar geheel gerestaureerd. Familieleden De Vries zijn er regelmatig bij betrokken.
De restauratie vindt plaats op de oude Marker scheepswerf "De Hoop" die in 1947 van Marken naar het museum is verhuisd en daar opnieuw opgebouwd. Op Marken was de werf eigendom van Cornelis de Haas en Geertje Kater, die er de marker botters onderhielden.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht