Woeltje

Woeltje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Het bootje kwam oorspronkelijk van een baggerbedrijf uit Friesland. Is bij de aanleg van de A16 naar Brabant gekomen. Het bootje is meer dan 100 jaar oud.

Eigenschappen

Plaquette nummer:483 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:3,55 m Breedte berghout:1,35 m
Diepgang:0,35 m Masthoogte water:5,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1955 – 2005 A. Paans, Moerdijk ( Woeltje)
2008 – onbekend E. Schapendonk, Roosendaal ( Woeltje)

Geschiedenis

2005

2005

2005: Nieuwe eigenaar Elly Schapendonk

Overgenomen van de familie Paans, die deze boot ongeveer 50 jaar geleden heeft omgebouwd van roeiboot bij een baggerschip (bijbootje) tot zeilboot. De botenwerf Paans uit Rodevaart heeft het bootje omgebouwd en het bootje de naam 'Woeltje' gegeven. 'Woeltje' heeft 16 jaar ongebruikt in een schuur in Moerdijk gelegen en is sinds 3 jaar weer helemaal opgeknapt en weer varend.

2018

11 juli 2018

11 juli 2018: Informatie van Marinus Houbolt

Ik kan mij herinneren, dat er een kleine tjotter was met de naam 'Woeltje'. Het was een ijzeren geklonken scheepje van zo'n 3-4 meter. Ik kan mij nog een vakantie herinneren in Friesland in Elahuizen, waar Paans ook was met de boeier 'Petrèl' en de 'Woeltje'. Beide hebben volgens mij toen meegevaren bij het admiraalzeilen. Daar was ik zelf niet bij aanwezig.
Wat ik nog wel weet, is dat ik en een vriendje bij hoge uitzondering in de sloot bij Elahuizen met de 'Woeltje' mochten zeilen onder de uitdrukkelijke voorwaarde, dat we niet de Fluessen op mochten, iets dat we uiteraard toch deden. Het ging ook meteen mis, de dirk bleef achter een staak van een visnet hangen en het lummel beslag werd uit de mast getrokken. Op een of andere manier wisten we de zaak toch te redden en hebben het lummel beslag met schroef en al weer in de mast terug geplaatst.  Voorzichtig weer terug gezeild, niemand wat verteld en ons de rest van de dag voorbeeldig gedragen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht