Zeester

Zeester

De opdrachtgever K.E. Abbink van de Hoogaars 'Zeester' schrijft in mei 1974: Dit schip wordt gebouwd als één uit een serie van 12 Hoogaarsen. De serie is opgezet om een een 'custom build' schip te kunnen leveren tegen een aanvaardbare prijs. De ontwerper van de Hoogaarsen is Jachtarchitect Henk Lunstroo en de bouw is uitbesteed aan Scheepswerf de Ruiter B.V. in Hardinxveld-Giessendam. De bedoeling is om de serie van 12 schepen in de laatste twee weken van 1975 op te leveren.

Eigenschappen

Plaquette nummer:912 Zeil nummer: VC212
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Hoogaars

Bouw

Bouwjaar:1975 Ontwerper:H. Lunstroo
Werf:De Ruiter bv Werf plaats:Hardinxveld-Giessendam
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,25 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,65 m Masthoogte water:10,00 m
Oppervlakte grootzeil:23,00 m2 Oppervlakte fok:11,00 m2
Oppervlakte botterfok:14,50 m2 Oppervlakte kluiver:10,00 m2
Oppervlakte totaal:58,50 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1975 – onbekend K.E. Abbing, Oudkarspel ( Zeester)
2002 – 2010 M.A. Dorgelo, Amsterdam ( Zeester)
2011 – Nu (laatst bekend) J.P.M. Reijnen, Horssen ( Zeester)

Geschiedenis

1974

1974

1974: Bouwbestek Zeeuwse Hoogaars 9.25m

1975

1975

1975: Tijdschrift "Watersport": Zeeuwse Hoogaars naar ontwerp H. Lunstroo

Outdoor Holland BV treedt op als project-ontwikkelaar in de Nederlandse jachtbouw. Het bedrijf laat door bekende jachtontwerpers exclusieve schepen ontwikkelen met overwegend traditionele lijnen en geschikt voor rationele seriebouw. Op de Hiswa wordt een Zeeuwse Hoogaars getoond naar ontwerp van H. Lunstroo Jr. De keuze is op een Hoogaars gevallen omdat er daar nog slechts een gering aantal van 'in de vaart zijn. Daar komt bij dat Hoogaarsen uitstekende zeilers zijn en zeer geschikt voor groot en open water. Door de scherpe steven en het ronde achterschip gedraagt de Hoogaars zich meer dan andere platbodems als een scherp jacht, terwijl de voordelen van een klassiek Hollands jacht: ruimte, karakter en geringe diepgang, behouden zijn gebleven.
Het stalen schip wordt in serie vervaardigd door Scheepswerf de Ruiter BV uit Hardinxveld-Giessendam en voldoet constructief geheel aan Lloyd's „Rules and Regulations for the construction of steel yachts". De afmetingen zijn: l.o.a. 9.25 m, c.w.l. 7.00 m, breedte 3.10 m, diepgang 0.65 m, waterverplaatsing 6.5 ton.
Het is alles bij elkaar een stoer en onverslijtbaar jacht geworden met een mooie vloeiende lijn die nog wordt geaccentueerd door de traditionele overnaadse bouw van de huidgangen.
Verder zijn op de stand de tekeningen te zien van een nieuw ontwerp van Lunstroo. Het gaat hier om een typische Hollandse toerzeiler van 11 meter lengte, kits-getuigd en met een zeer klassieke lijn. Het ligt in de bedoeling ook dit schip in de naaste toekomst in serie te gaan bouwen.

Hiswa 1975
Hiswa 1975

Outdoor-Holland B.V. in Oud Karspel bracht de traditionele platbodemsfeer op de Hiswa met een Zeeuwse Hoogaars gebouwd naar ontwerp van Lunstroo. Een strak stalen casco, dat zonder bezwaar donker gelakt kon worden, prachtig uitvloeiend van de rechte steven.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht