Zeevogel

Zeevogel Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Eigenschappen

Plaquette nummer:101 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Amsterdamse aak

Bouw

Bouwjaar:1912 Ontwerper:J.P.G. Thiebout
Werf:J.P.G. Thiebout De Amstel Werf plaats:Ouder Amstel
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Hout
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,30 m Breedte berghout:3,30 m
Diepgang:1,05 m Masthoogte water:10,00 m
Oppervlakte grootzeil:30,00 m2 Oppervlakte fok:17,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:8,00 m2
Oppervlakte totaal:55,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1912 – 1924 J.P.G. Thiebout, Ouder Amstel ( Eva)
1929 – 1954 Gebr. Langhout, Huizen ( Zeevogel)
1960 – 1983 T. Hamming, Huizen ( Oubol)
1983 – 1990 R. Hooiveld, Huizen ( Zeevogel)
1990 – 2005 J. Brilleman, Ommen ( Zeevogel)
2005 – onbekend M.F. de Jong, Woudrichem ( Zeevogel)

Geschiedenis

1997

maart 1997

maart 1997: SSRP Jaarverslag 1996 - Met subsidie uit het Restauratiefonds FONV uitgevoerde restauraties van in het Stamboek ingeschreven jachten

In het SSRP jaarverslag 1996 wordt melding gemaakt van de volgende restauratie:
Voor een varend monument is niet alleen het beeld op het water een belangrijk aspect. Ook het behoud of het weer terugbrengen in de oorspronkelijke staat van het interieur van een traditioneel jacht behoort tot restauratie werkzaamheden die subsidiabel zijn. Een voorbeeld hiervan is de aak "Zeevogel", gebouwd in 1908 door J.G. Thiebout te Ouder Amstel. De eigenaar, Jan Brilleman, kwam toevallig in contact met enkele dames die tussen 1911 en 1924 op de Zeevogel in zijn oorspronkelijke toestand gevaren hebben. Deze dames, tussen 86 en 92 jaar oud, konden Jan Brilleman in 1993 nog precies schetsen hoe de kajuit indeling in de oorspronkelijke uitvoering was. 


Deze schetsen gaven de mogelijkheid tot het opstellen van een plan tot het terugbrengen in de originele staat van het interieur van de "Zeevogel".

De eigenaar nam het sloopwerk ter hand en het intimmeren met het origineel gebruikte vurehout door Jack Sambrinck in Lekkum maakte een traditioneel schip tot een vrijwel geheel monumentaal schip. 
De foto's tonen het resultaat van een, terecht met een subsidie-gesteunde, inspanning van een liefhebber van het behoud van originaliteit van in het Stamboek ingeschreven schepen. 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht