Hallo

'Hallo met Floris'. Een gebruikelijke uitroep bij het opnemen van de, je uit je dommel rinkel-roepende telefoon. 'Hallo'. Als je iemand tegenkomt en halloënd groetend toeroept. 'Hallo' is bij uitstek een term van maritieme oorsprong. Het is ook een term die zich zo in het dagelijks leven heeft ingeburgerd, dat het niet meer uit onze taal-omgangsvormen is weg te denken. 

Al deze hallo's zijn afkomstig van  het woord 'halen', gebruikt bij het  inpalmen, het inhalen van touw  (o.a. ankertros) dooreen groep mannen gezamenlijk. Op de uitroep 'HA' zetten de mannen zich schrap en op de uitroep 'LEN' gingen ze met z'n allen tegelijk in het touw hangen waardoor er een extra grote kracht op dit touw kon worden uitgeoefend. Deze kreet 'HA' ... 'LEN'  werd door een voorman geroepen. Op den duur kreeg de uithaal 'LEN'  sterk de nadruk, omdat dit het belangrijkste moment was. Al roepende werd zodoende de uitroep 'HALEN' verbasterd tot 'HALLO'.  

Ook bestaat er een verklaring dat het  woord 'HALEN' ontstaan zou zijn aan de verkeerde oever van de rivier; daar, waar de veerman niet zijn huisje had en waar niet zijn over-vaarbootje lag. Om de veerman wakker te maken werd er 'HALEN' geroepen. Deze roep 'HALEN' was voldoende om je door de veerman te  laten overzetten, maar in de loop der tijden werd dit 'HALEN' ook verroepen tot de opmerkzaam maak uitroep 'HALLO'.  

Floris Hin