Kalender

Op vele plaatsen in Nederland en daarbuiten vinden evenementen plaats, waaraan onze Ronde en Platbodemjachten of de eigenaren daarvan meedoen. In diverse watersportbladen en op het Internet kunt u overzichten van deze evenementen vinden. Allereerst besteden we aandacht aan de evenementen, die voor de SSRP belangrijk zijn. Voor de overige evenementen verwijzen we naar uitgebreide overzichten van andere organisaties.

2019

Strontweek 2019 - 18 t/m 26 oktober: Een week vol met activiteiten in en rondom de haven in Workum

Jaarlijks verzamelen zich in de herfstvakantie  stoere bemanningen en bevrouwingen zich met hun pronte schepen van weleer, in de dan toch krappe havenkom van Workum. Ze doen mee aan de Strontrace, het Beurtveer of de Visserijdagen, ‘een oefening onder zeil’ die gevaren wordt op pure wind-, hand- en vooral wilskracht. De Strontrace, een wedstrijd waarin de schepen geladen met stront - gedroogd in zakken – zo snel mogelijk naar de Westlandse bollenvelden in Warmond varen en met bloembollen weer terug naar Workum. En het Beurtveer, waarbij de schepen zo snel mogelijk op en neer naar Amsterdam varen via verschillende ‘Zuiderzee-havens’.
Behalve de zinderende Strontrace en Beurtveer is er tussen 18 en 26 oktober 2020, de Strontweek, nog veel meer spannends te beleven! De start van de Strontweek is op vrijdag 18 oktober met het driedaagse meeslepende en bruisende festival voor maritieme muziek 'Liereliet'. Op zaterdag druppelen veel schepen de haven al binnen en is er ’s middags het ‘Klomkesîlen’ in de ‘Djippe Dolte’. Een wedstrijd voor kinderen met hun mooie versierde klompscheepjes, die zo spelenderwijs proeven van het schippersambacht. Op zondagmiddag is er ook een bruine kramenmarkt met scheepsambachten, een belevenis vol geur en smaak. Als eerste op maandag 21 oktober om 12 uur, gaan de ‘Visserijdagen’ van start. Het enig evenement in Nederland waar aloude vismethoden als ‘staand want’ en ‘beugen’ nog toegestaan zijn. De vissersschepen varen dagelijks uit vanuit verschillende voormalige zuiderzeehavens of liggen 's nachts voor anker, met als hoogtepunten de visafslag op woensdag en op zaterdag in Workum. Daar kan iedereen de verse gevangen oogst bewonderen en kopen!

I www.strontweek.nl


Blue Peter Hardzeildagen - 21-23 oktober (onderdeel van de Grevelingenweek)

Net als in voorgaande jaren is ook dit jaar de Stichting Blue Peter Hardzeildagen op zoek naar deelnemers, die de uitdaging van traditioneel schipperen niet schuwen en in het bezit zijn van een flinke dosis teamspirit, lef en goede schipperskunsten.
Op 21 - 23 oktober wordt namelijk voor de 13de keer de Blue Peter Hardzeildagen georganiseerd. Gaat u deze uitdaging aan? Zet dan nu de wind in uw zeilen, wend de steven en meld u aan via bluepeter@ziggo.nl.
Iedereen met een voorliefde voor traditioneel schipperen is welkom!

pdf Blue Peter nieuwsbrief september 2019

pdf Blue Peter Inschrijf formulier 2019

EOC-Traditionele Schepen Beurs Den Helder 8, 9 en 10 november 2019

8, 9 en 10 november 2019 opent de beurs wederom zijn deuren. U vindt de beurs in gebouw 66 op Willemsoord (voor uw navigatie vult u in Willemsoord 66, Den Helder). De voorbereidingen voor de vierde editie zijn in volle gang.

De EOC Traditionele Schepen Beurs (EOC-TSB) streeft ernaar om een ontmoetingsplek te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in Traditionele Schepen en daar meer over wil weten. De beurs hoopt een breed publiek aan te spreken van mogelijke wereldreizigers die op zoek zijn naar de reis van hun leven aan boord van een oceaan zeiler tot vrijwilligers die zich voor het behoud van het traditionele schip in willen zetten. Van jongeren die dromen van het exploiteren van een schip tot oudere generaties die graag nog eens een reis met hun eigen jacht zouden willen maken, of hun kennis over willen dragen aan nieuwe generaties. Ook de jeugd die voor het eerst een zeilschool gaat bezoeken, of voor het eerst sponsoren gaat zoeken voor hun periode aan boord van een Tall Ship.

Tijdens de beurs zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden. Er zullen lezingen gehouden worden in het Schippers café - met uiteenlopende onderwerpen. Op de beursvloer zullen presentaties gegeven worden over zeil reizen aan boord van schepen. In gebouw 66 en de Medemblikkerloods (naast gebouw 66) zullen in samenwerking verschillende ambachten ten toon worden gesteld.

www.traditioneleschepenbeurs.nl


2020

Evenement houten IJlster schepen 8 en 9 juli 2020 in IJlst

Een groep enthousiaste eigenaren van een R&P jacht, dat vele jaren geleden in IJlst is gebouwd, wil in juli 2020 een samenkomst organiseren van zoveel mogelijk van deze zgn. IJlster schepen. Ze hebben daarvoor de SSRP gevraagd om de eigenaren van de "actieve" IJlster schepen in het Stamboek te benaderen. Deze eigenaren hebben intussen een uitnodiging ontvangen. De SSRP ondersteunt dit initiatief graag met deze kennisgeving. De organisatie van dit evenement berust verder geheel bij deze initiatiefnemers.
Dit evenement is zo gepland dat dit direct aansluit op de aanlooptocht voor de Lustrumreünie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Langweer in 2020, waarvan u binnenkort het volledige programma kunt verwachten.

pdf Overzicht "actieve" Schepen in het Stamboek, gebouwd in IJlst

Lustrumreünie van de SSRP samen met RFR in het weekend van 11-12 juli 2020 te Langweer.

Traditiegetrouw wordt in elk lustrumjaar van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Friesland een gecombineerde reünie georganiseerd waar de schepen van de SSRP en die van de Regionale Friese Reünie gezamenlijk meedoen. In 2020 is het 65 jaar geleden dat de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in het leven is geroepen!Een mijlpaal die wij met elkaar gaan vieren in het weekend van 11-12 juli 2020 te Langweer.
Wilt u dit weekend alvast in uw (digitale) agenda noteren aub?


Belangrijke Evenementenkalenders voor R&P schepen, bemanningen en geïnteresseerden

Scheepspost - Digitale nieuwsbrief voor het Varend Erfgoed in Nederland met Evenementenkalender

Een actueel overzicht van alle Evenementen voor het Varend Erfgoed kunt u vinden in Scheepspost, de digitale nieuwsbrief voor het Varend Erfgoed in Nederland.

De Kalender is uitgebreid, voor elk wat wils en actueel.


Wedstrijdkalender V-VA klasse

 

Overzicht van de wedstrijden van de V-VA klasse.Rond- en Platbodem Wedstrijdkalender

 

Overzicht van de wedstrijden in Nederland met deelname van (gemeten) schepen van de Rond- en Platbodemklasse.


Verslagen gevraagd


Een enkele keer krijgen wij van eigenaren een boeiend verslag van de deelname aan zo'n evenement. Deze plaatsen wij natuurlijk ook, omdat daarin allerlei aspecten van het varen met onze schepen aan de orde komen. Door dit vast te leggen met foto's, met film of opgeschreven als tekst, maak je een ijkpunt in de tijd. Hiermee geef je anderen en ook jouw nageslacht, de mogelijkheid er kennis van te nemen en het zo mogelijk aan te vullen.

Terug naar vorige pagina