Kalender

Op vele plaatsen in Nederland en daarbuiten vinden evenementen plaats, waaraan onze Ronde en Platbodemjachten of de eigenaren daarvan meedoen. In diverse watersportbladen en op het Internet kunt u overzichten van deze evenementen vinden. Allereerst besteden we aandacht aan de evenementen, die voor de SSRP belangrijk zijn. Voor de overige evenementen verwijzen we naar uitgebreide overzichten van andere organisaties.

Aan de SSRP doorgegeven activiteiten in 2018

>>>>> 18 tot 20 mei: De 28ste editie van Pinkstersail in Hellevoetsluis

Alle gaffel getuigde schepen zijn welkom om deel te nemen. Op zondag 20 mei, tijdens het pinksterweekend, zal PinksterSail plaatsvinden op het Haringvliet. Jullie zijn welkom in de haven van Hellevoetsluis vanaf vrijdag 18 mei. Tijdens deze dagen zijn er geen liggelden. 
 

  • 18 mei welkom in de haven van Hellevoetsluis 
  • 20 mei zeiltocht PinksterSail 
  • adres: Westkade te Hellevoetsluis
  • Vergeet niet in te schrijven! 

facebook.com/pinkstersail

 


 

>>>>> 15, 16 en 17 juni 2018: Viering 100 jaar Zuiderzeewet met aansluitend de Nationale Oldtimerdag, Bataviahaven Lelystad

Honderd jaar Zuiderzeewet: ‘van Zee naar meer…’
14 juni 1918, de Zuiderzeewet wordt definitief vastgesteld. Het is de wet die ons land het meest gevormd heeft. De Zuiderzee wordt een meer. Bij dit historische moment wordt uitgebreid stilgestaan in 2018, in het hele gebied rondom de voormalige Zuiderzee, met diverse activiteiten. De Zuiderzee was een gebied waar volop werd gevist, vracht vervoerd en waar diverse veerdiensten actief mensen van de ene oever naar de andere vervoerden. Door het afsluiten van de Zuiderzee en de aanleg van de polders veranderde alles en dat bracht veel werk met zich mee. Vanaf het vaste land, maar vooral op het water, werd er gewerkt aan het dichten van dijken en de aanvoer van klei, leem, zand en steen voor de bouw. Nadat de zee was gesloten ontstond er een meer dat naast doorgaande routes voor de scheepvaart ook veel ruimte biedt voor recreatie en toerisme.
Op 15 en 16 juni wordt in Lelystad een twee daags evenement georganiseerd met als thema “van Zee naar meer… “ dat zowel in de haven als op het vaste land zal plaatsvinden.

100jaarzuiderzeewet.com

pdf Uitnodiging voor de viering van Honderd jaar Zuiderzeewet

 


 

>>>>> 16 juni: Huizer Havenfestival wordt Huizer Havendag

De 15 aan watersport gerelateerde verenigingen en organisaties uit Huizen hebben de handen ineen geslagen om op zaterdag 16 juni onder de naam “Huizer Havendag” een groots evenement te organiseren. De vele verenigingen zullen de bezoekers tonen wat zij te bieden hebben aan sportieve- en recreatieve activiteiten. De botterwerf en de KNRMen andere verenigingen zullen demonstraties verzorgen. 's Morgens liggen er meer dan 20 botters in de haven en 's middags zal er op het Gooimeer de “Huizer Haringrace” tussen diverse botters uit Spakenburg, Harderwijk, Huizen en Elburg gehouden worden.
De voorbereidingen voor de Huizer Havendag zijn in volle gang en het gehele programma kunt u vinden op de Havendag website

 


 

>>>>> Weekend van 23 tm 25 juni 2018: Historisch Weekend Den Helder

Sinds jaar en dag wordt er in Den Helder een zogenaamd Historisch weekend georganiseerd, dat geheel draait om Mobiel Erfgoed. Het evenement, dat de laatste jaren voornamelijk bestond uit Rijdend Erfgoed, kent een geschiedenis waarbij ook Varend Erfgoed veelal aanwezig was. De organisatie wil graag dat de deelname vanuit het Varend Erfgoed wordt vergroot en nodigt ALLE aangesloten schepen van de vijftien bij het FVEN-organisaties uit om rondom het weekend van 23 en 25 juni 2018 de haven van Den Helder binnen te varen en zich als deelnemer te melden aan het Historisch weekend.

pdf Uitnodiging voor deelname aan het Historisch Weekend Den Helder 2018

 


 

>>>>> 14 en 15 juli 2018: Het Almelose Havenfestival in het centrum van Almelo

Vroeger waren er de zogeheten Havendagen in Almelo. In 2017 heeft een aantal plaatselijke restaurants gemeend het heft in eigen handen te moeten nemen en heeft in samenwerking met de stichting Almelo Events het initiatief genomen onder de naam ‘Havenfestival Almelo’ op een zaterdag en zondag in de zomer voor het stadhuis en de centrum jachthaven een groot feest te organiseren op en rondom het water. In 2017 is dat een groot succes geworden en wordt het Havenfestival in 2018 wederom georganiseerd.

pdf Bericht van de organisatie van de Almelose Havendagen 19-03-2018

 


 

>>>>> 19 tot 23 juli 2018: Houtvaert, een samenspel tussen SSRP en LVBHB

Houtvaert gaat over het vroegere transport van hout vanuit de Baltische staten, Finland en Scandinavië, en de verdere behandeling hier in Nederland. Het gaat over hoe het hier te lande werd vervoert, wie daarbij betrokken waren en wat er allemaal mee gedaan werd. Vanuit die gedachte zijn wij als SSRP gevraagd om met een aantal houten schepen te willen participeren. De tocht gaat vanaf Dokkum, waar het hout wordt gemeten en gekeurd, naar Leeuwarden waar het moet worden geveild. Daarna varen we via het Friese houtdorp Grouw naar IJlst via Sneek. Met onze schepen willen we de keur van keurmeesters, meestermeters en houtkopers op laten draven, die daarvoor in enigszins passende kledij van rond 1890 moeten zijn gestoken. Die zelfde elite van houtmensen gaan ook op de veiling in Leeuwarden bieden bij de verkoop van het hout. Allereerst bij opbod en daarna bij afslag.

Houtvaert, een samenspel tussen SSRP en LvBHB van 19 tot 23 juli 2018

 


 

>>>>> In het laatste weekend van juli (27 t/m 29 juli) : Havendagen Zeewolde 2018

Graag willen we de haven van Zeewolde op 27 juli 2018 weer graag vol hebben liggen met het mooie Varend Erfgoed. Havendagen Zeewolde beloofd weer een mooi en gezellig feest te worden. Tevens een mooie gelegenheid kennis te maken met de Aanloophaven van Zeewolde. Dit jaar zijn  wij weer op zoek naar schepen die interessant zijn voor bezoekers om te bekijken. Vooral de meer klassieke schepen, jachten en werkschepen. In totaal kunnen wij 40 schepen een ligplaats aanbieden. Meer informatie en opgave: w.j.hartman@xmsnet.nl. Voor het laatste nieuws over het programma van de Havendagen Zeewolde zie de website www.puurzeewolde.nl.

 


 

>>>>> 2 tm 5 augustus: Deelname VSRP aan het evenement rond de Tall Ships Race in Harlingen

Op donderdag 2 augustus is de feestelijke entree vanaf het van Harinxmakanaal Harlingen in. Of vanaf het Wad naar de Zuiderhaven. Op vrijdag barst het feest los. De deelnemende schepen hebben eigen kades, allemaal bij elkaar: de Rozengracht, het sluisje en het aansluitende deel van de Zuiderhaven. Wie wil, kan meedoen aan de Crew Parade op zaterdagmiddag. Zondagavond wordt het jubileumfeest afgesloten met een buffet. Naar Harlingen toe wordt een aanlooptocht vanuit Giethoorn georganiseerd en na afloop kunt u nog meedoen aan een flottieljetocht over de 

Zie voor meer informatie: 
www.vsrp.nl
www.thetallshipsracesharlingen2018.com

 


 

Belangrijke Evenementenkalenders voor R&P schepen, bemanningen en geïnteresseerden

Scheepspost - Digitale nieuwsbrief voor het Varend Erfgoed in Nederland met Evenementenkalender

Een actueel overzicht van alle Evenementen in 2016 voor het Varend Erfgoed kunt u vinden in Scheepspost, de digitale nieuwsbrief voor het 
Varend Erfgoed in Nederland.


De Kalender is uitgebreid, voor elk wat wils en actueel.


Wedstrijdkalender V-VA klasse

 

Overzicht van de wedstrijden van de V-VA klasse.Rond- en Platbodem Wedstrijdkalender

 

Overzicht van de wedstrijden in Nederland met deelname van (gemeten) schepen van de Rond- en Platbodemklasse.

 


 

Verslagen gevraagd


Een enkele keer krijgen wij van eigenaren een boeiend verslag van de deelname aan zo'n evenement. Deze plaatsen wij natuurlijk ook, omdat daarin allerlei aspecten van het varen met onze schepen aan de orde komen.

Terug naar vorige pagina