Bijzondere Beelden

Beelden 'geschoten' van Schepen, Werven, Havens, Plaatsen en de Watersport in het algemeen

Door de jaren heen zijn er heel veel mooie en bijzondere beelden 'geschoten' van Ronde en Platbodemjachten en de omgeving waarin ze werden gebouwd, onderhouden, afgemeerd maar ook tijdens het varen. Heel vroeger waren het kiekjes en de betere beelden werden op ansichtkaarten afgedrukt. Later werd de fotografie meer gemeengoed en de aantal afdrukken groeiden met het jaar. De laatste jaren, na de intrede van de digitale fotografie, worden we 'overstelpt' met foto's. Tussen deze foto's zitten hele fraaie beelden. Wij presenteren ze in de vorm van fotoalbums met als het mogelijk is een duidelijk bijschrift.

Veel van deze Bijzondere Beelden zijn Ansichtkaarten, vaak uitgegeven in het begin van de 20ste eeuw. Met dank aan onder andere Alexander de Vos (AdV), Gerard ten Cate (GtC), Thierry Danz USA en Willem de Jonge voor het beschikbaar stellen.

Theo Kampa: ruim 50 jaar watersportfotograaf in 2016

Voordat Spiegel der Zeilvaart in 1977 startte, werkte Wim de Bruijn, samen met Jaap Kramer, al een jaar of zes nauw samen met Theo Kampa. `Het begon met artikelen die we maakten voor het maandblad Watersport,' vertelt Wim. 'Toen Uitgeverij De Boer Maritiem begon met een afdeling voor watersportboeken, werd ons gevraagd of we een Watersport Encyclopedie wilden maken. Dat was in 1970 en Theo Kampa leverde daarvoor alle foto's. CPNB had toen elke maand een Boek van de Maand en we kregen de opdracht om Varend door Nederland te schrijven, omdat het winter was en het boek in het voorjaar van 1971 moest verschijnen, werd het complete negatieven- en dia-archief van Theo doorgespit om geschikte foto's te vinden. Het boek werd een succes, want in een maand tijd werden 50.000 exemplaren verkocht.'
Jaap en Wim bedachten daarop een nieuwe serie boeken: Plezierig varen met ronde en platbodemjachten (1972), Plezierig varen met motorjachten (1974) en Plezierig varen met zeiljachten (1975) waarvoor Theo Kampa alle foto's maakte. Tussendoor verscheen in 1972 nog een Boek van de Maand van het inmiddels goed op elkaar ingespeelde trio: Kramer, De Bruijn en Kampa. Ook van dit boek - Zwervend over de Wadden - werden weer 50.000 exemplaren verkocht.
Inmiddels was Wim in 1974 uitgever geworden bij uitgeverij De Boer Maritiem en zijn eerste uitgave was gebaseerd op een serie artikelen over de IJsselmeerhavens voor maandblad Watersport. Het Groot IJsselmeerboek werd een succes en hiervan gingen maar liefst 45.000 exemplaren over de toonbank. Bij elkaar illustreerde Theo meer dan 185 boeken met zijn foto's.
Eind 1976 kwam het groene licht voor Spiegel der Zeilvaart. 'We hadden daarvoor al veel foto's bij rond- en platbodemevenementen gemaakt om wat voorraad te hebben,' vertelt Wim. 'Vanaf het eerste nummer tot voor kort waren bijna alle omslagen van de hand van Theo Kampa. Maar niet alleen de omslagen, Theo illustreerde bijna duizend artikelen met zijn foto's en maakte gedurende een aantal jaren ook regelmatig interviews voor de Spiegel en hield me scherp met zijn commentaar.' Met een snelle redactieboot maakten ze ook toertochten door Nederland, het liefst over het Wad om zoveel mogelijk materiaal in voorraad te hebben. 

Kijk ook eens op www.theokampa.nl voor een uitgebreide selectie van Theo's mooiste foto's.

pdf SdZ augustus-september 2016 nummer 7 - Theo Kampa ruim 50 jaar watersportfotograaf

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

De Regionale Friese Reünie in Heeg, jaarlijks in augustus: Beleving!

Bekijk het hele album

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Zoek een schip

  

Heeft u een opmerking of aanvulling op één van de Bijzondere Beelden?

Reactie op pagina's in SSRP.nl
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

  

Terug naar vorige pagina